Konstituisanje srpske skupštine na Kosovu

U Kosovskoj Mitrovici sutra će biti konstituisana Skupština zajednica opština Kosova i Metohije. Sednici neće prisustvovati DS i G17plus, jer smatraju da pre konstituisanja tog tela o njemu treba da se izjasne predstavnici Vlade Srbije.

Demokratska stranka "principijelno nije protiv osnivanja takve skupštine, ali je za to da se ponovo sedne i razgovara", objasnio je poslanik DS-a Goran  Bogdanović.

"DS je na izborima na Kosovu dobila više od 15 odsto glasova, a samo tri mandata u novoj skupštini. To je potpuno neprihvatljivo", istakao je funkcioner DS-a.

"Dok se taj odnos ne promeni, mi sigurno nećemo učestvovati u takvoj skupštini. Imamo i loše iskustvo sa raznim organizacijama koje je osnivala srpska zajednica na Kosovu, kao što je Srpsko nacionalno veće i Zajednica srpskih opština, koje su služile da blate političke neistomišljenike, a posebno predsednika Srbije i DS-a Borisa Tadića", rekao je Bogdanović.

Održavanju sutrašnje sednice protivi se jedan od političkih predstavnika kosovskih Srba, funkcioner G17plus,  Oliver Ivanović.

"To je velika improvizacija, sa namerom da se jedan ili dva čoveka sa Kosova profilišu kao jedini predstavnici srpskog mišljenja iz pokrajine i da se kao takvi suprostavljaju Vladi Srbije i pokušaju da miniraju sve njene napore da stabilizuje srpsku zajednicu na Kosovu", rekao je Ivanović.

Nova skupština trebalo bi da bude formirana sutra u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik pokrajinskog odbora SRS Ljubomir Kragović najavio je da delegati posle konstituisanja skupštine treba da donesu zaključak kojim se odbacuju nezavisnost Kosova i kosovski ustav.

Sednicom će predsedavati najstariji i dva najmlađa delegata, a predviđeno je da kao gosti prisustvuju predstavnici političkih stranaka, ličnosti iz javnog života i predstavnici ambasada zemalja koje nisu priznale nezavisno Kosovo.

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova, funkcioner DSS-a, Marko Jakšić rekao je da će mesta u skupštini čekati odluku DS o eventualnom učešću u tom telu.

Skupštinu će sačinjavati delegati SRS, DSS, SPS, predstavnici Goranaca, a rezervisana su i mesta za predstavnike Bošnjaka i Roma

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je formiranje srpske skupštine "u suštini formiranje ilegalnih struktura koje su za institucije Kosova neprihvatljive".

Kosovska policijska služba najavila je da će u subotu 28. juna zbog manifestacija povodom obeležavanja Vidovdana, pojačati prisustvo u regionu Kosovske Mitrovice i Prištine kako bi obeležavanje praznika proteklo u najboljem redu.

Povezane vesti:

Srbi na Kosmetu formiraju institucije

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи