Đukanović: Referendum u Kataloniji dodatna kriza koja će uzdrmati EU

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku rekao je za RTS da je upitna legitimnost i legalnost referenduma u Kataloniji, što će pokrenuti dubinsku raspravu unutar Španije o budućnosti pokrajine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku rekao je da je Španija dugoročno podeljeno društvo imajući u vidu da referendum nije imao pun demokratski kapacitet zbog odluke Ustavnog suda o njegovom održavanju i zbog načina glasanja - gde su glasači štampali listiće kod kuće i donosili ih.

Đukanović ističe da je bilo bezbroj incidenata koji su se desili na glasačkim mestima.

"Jako upitna legitimnost i legalnost referenduma, a to će pokrenuti dubinsku raspravu unutar Španije o budućnosti pokrajine jer očigledno da postoji neka vrsta nastojanja za odvajanjem od Španije duži niz godina", rekao je Đukanović. 

Kako ističe Đukanović, ovo je najbogatija pokrajina, očigledno je da je sindrom balkanizacije zahvatio i to poluosstrvo.

Govoreći o domini efektu, Đukanović kaže će biti samo još jedna dodatna kriza koji će uzdrmati EU, pored Bregzita i finansijkse krize. 

"Ipak se nadam  da će EU naći racionalan odgovor koji će omogućiti da se tenzije smire u Španiji, da se na određeni način to kanališe kroz demokratske procedure, možda će se EU pojaviti kao vrsta posrednika između centrlnih španskih vlasti i Katalonije", kaže Đukanović.

Stav Srbije je da čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije, i njeno jedinstvo. 

"Očigledno je da separatistički pokreti širim Evrope jačaju, ali naravno bitno je da se svi slični pokušaji rešavaju u okviru demokratske procedure i da izostanu scene koje su viđene juče u Barseloni i širom Katalonije, rekao je Đukanović.

Govoreći o poseti grčkog predsednika Prokopiosa Pavlopulosa Srbiji, Đukanović je rekao da Srbija i Grčka nemaju nikakva otvorena pitanja i da je važno da Srbija dobije podstrek i od Grčke za evropske integracije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво