Dačić: Srbija podržava jedinstvenu Španiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije, kao i njeno jedinstvo, dodavši da je Španija jedan od najvećih prijatelja Srbije. Navodi i da nema ništa od članstva Kosova u Unesko.

"Zamolio bih sve političke faktore da se ne igraju tim pitanjem", rekao je Ivica Dačić nakon otvaranja izložbe kojom se obeležava 70 godina Unicefa u Srbiji.

Dačić je dodao da su se u našem slučaju pokazali dvostruki standardi i da je u Španiji, kao i kod nas, reč o jednostranim potezima "koji nisu u skladu sa Ustavom i centralnom vlašću i kao takvi predstavljaju kršenje međunarodnog prava".

"Meni je interesantno kako su neki političari iz Srbije otišli u Barselonu, a nisu otišli u Banjaluku kada se pričalo o referendumu. To je neprincipijelno", rekao je Dačić, aludirajući najverovatnije na LSV čiji je lider danas u Barseloni.

Još jednom je istakao da Srbija ima isti stav, kao i da je upozoravala da scenario "koji se desio nama može da se desi svakoj zemlji na svetu".

"Ako nema međunarodnog prava, nema ko da nas štiti i sve zavisi od ljubavi velikih sila, a to je vrlo relativna kategotrija", naveo je Dačić. 

Španija je jedna od pet država-članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Nema ništa od članstva Kosova u Unesko"

Na pitanje o prijemu Kosova u Unesko odgovara da od toga "nema ništa".

"Nema ništa od toga, ističu rokovi ili će se prijaviti za članstvo ili neće. Hteli su, gotovo da su se prijavili, pa su porazmislili, za sada nisu podneli. Mi čekamo. Kad god hoće da se prijave moraju da znaju da će da izgube. Ne može se sve parama i silom rešiti", rekao je Dačić.

Uveren je da u glasanju "nema šanse da pobede".

"Odustali su od Interpola, jer nisu imali većinu. Nama nije cilj da se preganjamo po međunarodnim organizacijama, mi treba da vodimo dijalog i jednostrani potezi nisu prihvatljivi", naveo je ministar spoljnih poslova.

"Srbija je potrebna EU, treba više da cenimo sebe"

Upitan je da prokomentariše stav predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, da EU do 2025. godine treba da primi nove članice sa zapadnog Balkana, naveo je da je bolje pitanje da li će EU opstati do 2025. godine.

"Ovakva EU ne može da opstane. Dosta mi je te priče da je Zapadni Balkan kao divljačko pleme koje neko treba da primi u EU, ja ne kažem da smo idealni, ali treba sebe više da cenimo", rekao je ministar spoljnih poslova.

Navodi da je ulazak u EU političko pitanje.

"Mislim da mi njima trebamo, jer bolje da smo tu nego da imaju sukobe na Balkanu", istakao je Dačić.

Dodaje, da je licitiranje godine ulaska u EU besmisleno, jer su to svi obećavali, a još se nije desilo.

"Mi nemamo razloga da obećavamo, samo radimo na ispunjenju kriterijuma koji su postavljeni, ali naravno ne po cenu interesa Srbije", rekao je ministar spoljnih poslova i dodao da je bolje da evropski lideri razmišljaju o svom odnosu sa EU, a ne o Srbiji.

"Nismo za vanredne izbore, ali smo za njih uvek spremni"

Na pitanje o vanrednim parlamentarnim izborima, lider SPS-a navodi da ta stranka nikada nije bila za vanredne parlamentarne izbore, kao i da ne vidi razlog za njihovo održavanje u ovom trenutku.

"Mislim da ne treba preterivati sa izborima. Mi nikad nismo bili za vanredne izbore, jer se pravilnim izbornim ciklusima uspostavlja red demokratskih institucija. Mi smo spremni za izbore kad god da budu, ali u ovom trenutku ne vodim razlog za tako nešto", rekao je Dačić.

Navodi da ako odluka Aleksandra Vučića bude da se ide na izbore, on će sa svojom partijom tu odluku podržati.

"Nismo razgovarali o tome, to nije bila tema, kao ni gradski izbori. Između SPS i SNS nema više političkih problema, da li da idemo na jednu listu ili ne. Ostaje samo pitanje šta nam više donosi, a to je pitanje istraživača javnog mnjenja. Mi o tome nismo razgovarali", rekao je ministar spoljnih poslova.

Dodao je da odluka o nastupu na izborima samostalno ili u koaliciji zavisi od toga "šta više glasova donosi u zbiru".

"To će odlučiti da li ćemo sa SNS-om ili ne", rekao je Dačić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво