Dačić: Srbija podržava jedinstvenu Španiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije, kao i njeno jedinstvo, dodavši da je Španija jedan od najvećih prijatelja Srbije. Navodi i da nema ništa od članstva Kosova u Unesko.

"Zamolio bih sve političke faktore da se ne igraju tim pitanjem", rekao je Ivica Dačić nakon otvaranja izložbe kojom se obeležava 70 godina Unicefa u Srbiji.

Dačić je dodao da su se u našem slučaju pokazali dvostruki standardi i da je u Španiji, kao i kod nas, reč o jednostranim potezima "koji nisu u skladu sa Ustavom i centralnom vlašću i kao takvi predstavljaju kršenje međunarodnog prava".

"Meni je interesantno kako su neki političari iz Srbije otišli u Barselonu, a nisu otišli u Banjaluku kada se pričalo o referendumu. To je neprincipijelno", rekao je Dačić, aludirajući najverovatnije na LSV čiji je lider danas u Barseloni.

Još jednom je istakao da Srbija ima isti stav, kao i da je upozoravala da scenario "koji se desio nama može da se desi svakoj zemlji na svetu".

"Ako nema međunarodnog prava, nema ko da nas štiti i sve zavisi od ljubavi velikih sila, a to je vrlo relativna kategotrija", naveo je Dačić. 

Španija je jedna od pet država-članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Nema ništa od članstva Kosova u Unesko"

Na pitanje o prijemu Kosova u Unesko odgovara da od toga "nema ništa".

"Nema ništa od toga, ističu rokovi ili će se prijaviti za članstvo ili neće. Hteli su, gotovo da su se prijavili, pa su porazmislili, za sada nisu podneli. Mi čekamo. Kad god hoće da se prijave moraju da znaju da će da izgube. Ne može se sve parama i silom rešiti", rekao je Dačić.

Uveren je da u glasanju "nema šanse da pobede".

"Odustali su od Interpola, jer nisu imali većinu. Nama nije cilj da se preganjamo po međunarodnim organizacijama, mi treba da vodimo dijalog i jednostrani potezi nisu prihvatljivi", naveo je ministar spoljnih poslova.

"Srbija je potrebna EU, treba više da cenimo sebe"

Upitan je da prokomentariše stav predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, da EU do 2025. godine treba da primi nove članice sa zapadnog Balkana, naveo je da je bolje pitanje da li će EU opstati do 2025. godine.

"Ovakva EU ne može da opstane. Dosta mi je te priče da je Zapadni Balkan kao divljačko pleme koje neko treba da primi u EU, ja ne kažem da smo idealni, ali treba sebe više da cenimo", rekao je ministar spoljnih poslova.

Navodi da je ulazak u EU političko pitanje.

"Mislim da mi njima trebamo, jer bolje da smo tu nego da imaju sukobe na Balkanu", istakao je Dačić.

Dodaje, da je licitiranje godine ulaska u EU besmisleno, jer su to svi obećavali, a još se nije desilo.

"Mi nemamo razloga da obećavamo, samo radimo na ispunjenju kriterijuma koji su postavljeni, ali naravno ne po cenu interesa Srbije", rekao je ministar spoljnih poslova i dodao da je bolje da evropski lideri razmišljaju o svom odnosu sa EU, a ne o Srbiji.

"Nismo za vanredne izbore, ali smo za njih uvek spremni"

Na pitanje o vanrednim parlamentarnim izborima, lider SPS-a navodi da ta stranka nikada nije bila za vanredne parlamentarne izbore, kao i da ne vidi razlog za njihovo održavanje u ovom trenutku.

"Mislim da ne treba preterivati sa izborima. Mi nikad nismo bili za vanredne izbore, jer se pravilnim izbornim ciklusima uspostavlja red demokratskih institucija. Mi smo spremni za izbore kad god da budu, ali u ovom trenutku ne vodim razlog za tako nešto", rekao je Dačić.

Navodi da ako odluka Aleksandra Vučića bude da se ide na izbore, on će sa svojom partijom tu odluku podržati.

"Nismo razgovarali o tome, to nije bila tema, kao ni gradski izbori. Između SPS i SNS nema više političkih problema, da li da idemo na jednu listu ili ne. Ostaje samo pitanje šta nam više donosi, a to je pitanje istraživača javnog mnjenja. Mi o tome nismo razgovarali", rekao je ministar spoljnih poslova.

Dodao je da odluka o nastupu na izborima samostalno ili u koaliciji zavisi od toga "šta više glasova donosi u zbiru".

"To će odlučiti da li ćemo sa SNS-om ili ne", rekao je Dačić.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. okt 2017, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

Za "anonymousa" koji savetuje "lalu"

Postoje samo tri velike zemlje na planeti koje su samostalne, svi ostali su vazali da, manjom ili većom autonomijom, uključujući EU.Sve dnevno-politicke i privredne teme služe za skretanje pažnje sa suštinskih pitanja koje ovde neću pominjati.Ako pojam slobodnog sveta i misli uopšte više i postoji, nećeš ga naći na zapadu.

(ponedeljak, 02. okt 2017, 01:36) - anonymous [neregistrovani]

Setite se

Hallooo
Javier Solana

(nedelja, 01. okt 2017, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Za Milana lalu

Milane ako nisi znao EU ima 500 miliona stanovnika da li mislis da su pogresili pristupkom u clanstvom ili da su pre Toga bolje ziveli nego sada nemoj da se zanosimo i fantaziramo.Srbija je bila i ostala i bice Evropska zemlja to treba jednom da shvatimo i tu nam je mesto medju Evropskim narodima a ne na neki Istok ,sa takvim idejama i pogresnim potezma globalne politike sami sebi pravimo problema,ne trebamo biti ni Rusofili ni Prozapadnjaci nego trebamo biti ono sto su i drugi narodi Svoj na svome ,biti covek vredan iskren i posten to jest biti Srbin.

(nedelja, 01. okt 2017, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Srbija podrzava jedinstvenu Spaniju

Tako je g.Dacicu! Dosta mi je vise pogresne demokratije i Pandorine kutije.

(nedelja, 01. okt 2017, 19:47) - DDanonymous [neregistrovani]

Tako je Dacicu....

Spanija je bila i protiv raspada SFRJ pa ih je kancelar Kohl pitao koliko roba izvoze u Njemacku i koliko njemackih turista ide u Spaniju i tako je Spanija zacutala.Dalje,Spanija je protiv "nezavisnosti" KosMeta,i hvala joj na tome bez obzira cime su se oni rukovodili.Jer,ne treba biti cinik pa reci da nije Katalonije i Baskije ne bi Spanija bila na strani Srbije.Naravno da se svak vodi svojim interesima,ali je vrlo vazno da po pitanju "nezavisnog" KosMeta EU nije jedinstvena.

(nedelja, 01. okt 2017, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Spanija

Pa nebi oni nas nikada podrzavali da i kod njih ne preti opasnost od secesije. Medju prvima bi priznali KiM, kao i ostale zemlje EU.

(nedelja, 01. okt 2017, 16:56) - milan lala [neregistrovani]

EU

Evo ispravnih reci ministra Dacica, tacno je da smo Mi njima ( EU ) potrebni vise nego oni nama. EU je u velikoj ekonomskoj i politickoj krizi . A sto se tice nas dovoljno je pogledati na geografsku kartu EU pa shvatiti znacaj Srbije za EU. Ako nas oni toboz Nece , Hoce nas EEU / Rusija i to oberucke . Ne treba vise trpeti ucenjivanje EU sa KiM . Treba ih staviti pred svrsen cin " hoce Srbiju u EU bez daljih ucena i uslovljavanja ili nece " da mi vise sa njima ne gubimo vreme, da se mi posvetimo punopravnom clanstvu u EEU - Rusija i ODKB . Buducnost sveta je na Istoku i mi se na vreme tu treba da pozicioniramo a ne da se borimo pod ucenama za clansku kartu jedne organizacije sa sumnjivom buducnoscu

(nedelja, 01. okt 2017, 15:23) - milan [neregistrovani]

To sam očekivao

Srbija ne sme nikada priznati nijednu odcepljenu državu
u Španiji. Na Španiju je bio vršen veliki pritisak da prizna
Kosovo.

(nedelja, 01. okt 2017, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

Jugoslavija

Je rasturena silom protivpravno po zelji zapada (tzv medjunarodna zajednica) koji su jedva docekali da priznaju protivustavno otcjepljenje od SFRJ