Reorganizacija zdravstva na KiM

Vlada Srbije planira transformaciju mreže zdravstvenih ustanova na Kosovu i Metohiji u kojima je zaposleno 4.823 ljudi, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić i najavio novu isporuku lekova početkom novembra i nova zapošljavanja.

Na sednici skupštinskog Odbora za KiM, Vekić je rekao da je od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenom sistemu na KiM, njih 599 radno angažovano u centralnoj Srbiji, te da će se nakon njihove integracije u zdravstvene ustanove u kojima godinama rade i transformacije mreže otvoriti toliko novih radnih mesta na KiM.

Vekić je rekao da je reorganizacijom predviđeno sedam zdravstvenih ustanova na KiM, odnosno spajanje i gašenje pojedinih ustanova, ali i istakao da niko od zaposlenih neće ostati bez posla.

Precizirao je da su novom mrežom predviđeni KBC Priština i KBC Kosovska Mitrovica, domovi zdravlja u Peći i Štrpcima, Zdravstveni centar Gnjilane, Apoteka Kosovska Mitrovica i Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Vekić je naveo da je do sada u mreži bilo predviđeno postojanje 30 zdravstvenih ustanova od kojih je funkcionisalo 23.

Od 2014. u zdravstveni sistem Srbije na KiM iz budžeta je izdvojeno 95 miliona dinara, kaže Vekić.

Predstavnici Kancelarije za KiM rekli su na sednici odbora, kojoj su prisustvovali i pojedini načelnici upravnih okruga na KiM rekli su da u zdravstveni sistem Srbije poverenje imaju i Albanci u pokrajini koji dolaze i u severnu Kosovsku Mitrovicu u KBC koji je dobro opremljen.

U raspravi, članovi odbora iz opozicije kritikovali su mala izdvajanja za zdravstvo na KiM, izrazili su sumnju u tačnost podataka u izveštaju Ministarstva zdravlja, te ocenili da je kvalitet zdravstvenih usluga loš i da su apoteke prazne jer nema lekova.

Na te primedbe Vekić uverava u tačnost svih podataka koji su, kaže, prikupljeni direktno na terenu i navodi da je snabdevanje lekovima uredno i da će sledeća isporuka biti u prvoj nedelji novembra.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić kaže da razume pojedine opravdane kritike i želju da se stanje unapredi.

Povodom sumnji da nema lekova, Đukić je obećao da će već sutra farmaceutski inspektor otići na KiM i parlament izvestiti o nalazu.

Na primedbe da zdravstvene ustanove na KiM nemaju potrebnu opremu, Đukić je rekao da KBC Kosovska Mitrovica ima i skener i ultrazvuk i rendgen, a da je u planu izgradnja angiosale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво