Poslanici završili raspravu o amandmanima na prosvetne zakone, sledi glasanje

Skupština Srbije završila je trodnevnu raspravu o amandmanima na dva zakona iz oblasti obrazovanja, a glasanje je počelo u 17 sati. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla je opomene poslanicima DS-a Radoslavu Milojičiću i Aleksandri Jerkov, a Saši Raduloviću izrečena mera udaljenja sa sednice na 20 dana.

Popodnevna rasprava u parlamentu bila je burna. U jednom trenutku tokom skupštinske rasprave, predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da je potrošeno vreme za raspravu o amandmanima. 

Na to je burno negodovala opozicija, a Gojkovićeva je vikala na generalnu sekretarku Svetislavu Bulajić, pošto je dovedena u zabludu zbog neažuriranih podataka o povučenim amandmanima.

Gojkovićeva je rekla da je generalni sekretar dužan da dostavi ispravne podatke kako bi parlament radio, te poručila da ako to nije u stanju, neka obavesti Skupštinu.

Kasnije je, obraćajući se iz poslaničke klupe, Gojković rekla da će, ako je generalni sekretar ili neko iz skupštinske Službe pogrešio, odgovarati.

Opozicija je navela da je u elektronskoj evidenciji e-parlamenta stajalo da je za raspravu ostalo još 255 minuta, Gojković je tražila evidenciju od stručne Službe, a zatim je rasprava nastavljena.

U skupštinskom holu, poslanica Nove stranke Marinika Tepić je donela novinarima u hol papir sa evidencije e-parlamenta o preostalom vremenu rasprave koji je u tom trenutku bio 255 minuta. Tepić je navela da je "skandal" - način na koji se vodi sednica parlamenta.

Tokom rasprave o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i visokom obrazovanju, Radoslav Milojičić je reklamirao povredu Poslovnika jer je predsednica parlamenta juče prekinula rad u 20.45 časova.

Gojkovićeva je rekla da ne može danas da reklamira povredu Poslovnika za to što se dogodilo juče i oduzela poslaničkoj grupi dva minuta od diskusije, a pošto su dvoje poslanika DS-a, Aleksandra Jerkov i Radoslav Milojičić, dovikivali iz klupe, ona im je izrekla opomenu.

"Zbog čega smo dobili opomenu? Držimo Poslovnik pet minuta, vi ne želite da nas vidite. Namerno ne želite da gledate u nas", rekao je Milojičić na šta mu je Gojkovićeva odgovorila da namerno zloupotrebljava Poslovnik izmišljenim povredama.

U popodnevnom delu rasprave, šefu poslaničke grupe DJB Saši Raduloviću je izrečena mera udaljenja sa sednice na 20 dana, zbog nepoštovanja parlamenta.

Poslanici DS-a ocenili su da prihvaćeni amandmani na Predlog zakona o visokom obrazovanju i usvajanje takvog rešenja služi isključivo tome da oni univerziteti koji 15 godina ne mogu da se akredituju, dobiju akreditaciju.

Na takve navode Aleksandre Jerkov iz DS-a reagovao je poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić.

On je zatražio da Aleksandri Jerkov "padajući rektori i padajući njen establišment omogući da doktorira za ovih nekoliko meseci, dokle bude ova tranzicija od starog do novog sistema".

Tako bi se, kaže Zukorlić, stavila tačka na frustracije Jerkov za koju je rekao da ne može da se oglasi, a da se ne dotakne njoj omiljenog Univerziteta u Novom Pazaru.

Nakon toga, negodovala je poslanica DS Maja Videnović koja je rekla da Zukorlić "privatnim i političkim vezama" pokušava da akredituje univerzitet koji ni po kakvim standardima ne bio mogao da bude akreditovan.

Predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa, kao i brojne novine u upravljanju i rukovođenju ustanovama, te će direktori biti birani isključivo na osnovu kompetencija, a poslednju reč pri izboru daće ministar.

Predlogom krovnog prosvetnog zakona predviđeno je da se u penziju odlazi sa 65 godina, a povećana je i odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ali i roditelja i učenika. 

Predviđene su novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika, ali i društveno koristan i humanitarni rad. 

Predlogom zakona o visokom obrazovanju, predviđeno je da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova, a predviđeno je i formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede. 

Predlogom zakona o visokom obrazovanju značajno se unapređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.

Opozicija smatra da će predloženi zakoni uticati na nezavisnost visokog obrazovnog sistema. 

Raspravu prethodnih dana je obeležila polemika oko nadležnosti ministra prosvete i mogućnosti da imenuje direktore škola, oko predlaganja članova u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i oko predlaganja članova Upravnog odbora Nacionalnog akreditacionog tela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво