Gojkovićeva izrekla četiri opomene poslanicima DJB

Predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla je opomenu Saši Raduloviću, šefu poslaničke grupe pokreta Dosta je bilo, i tri opomene poslanici tog pokreta Branki Stamenković, zbog toga što joj je tokom rasprave o amandmanima prišla bez odobrenja, što nije u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta.

Radulović je tražio od Gojkovićeve da govori o amandmanu koji je, kaže, podneo, međutim, predsednica parlamenta mu je rekla da tog amandmana nema i pozvala ga da joj donese amandman.

Pošto joj je on prišao, ona mu je rekla da joj ne donosi dokumenta skupštinske službe već amandman koji je on predao pisarnici.

"Do kraja rasprave, donestite amandman 29a i dobićete reč. Imamo još par stotina amandmana,… što ste lenji, imate 100 sekretarica koje plaćaju građani Srbije, neka vam neka od njih donese", rekla je Gojkovićeva Raduloviću.

Ona je u nastavku sednice pročitala dopis iz pisarnice gde se navodi da Saša Radulović nije podneo amandman 29a, a prethodno je navela da Radulovićevo ponašanje nije slika parlamenta, već njegova lična.

Tokom rasprave o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i visokom obrazovanju, Muamer Zukorlić, koji je i predsednik Odbora za obrazovanje, rekao je predsednici parlamenta da od nje zahteva reakciju zbog toga što poslanička grupa pokreta Dosta je bilo u okviru svakog amandmana govori o demagoškoj floskuli o besplatnim udžbenicima.

"To je uvreda za Skupštinu i vređanje inteligencije građana", rekao je Zukorlić.

Nešto ranije, Maja Gojković je izrekla i tri opomene poslanici pokreta Dosta je bilo Branki Stamenković, zbog toga što joj je tokom rasprave o amandmanima prišla bez odobrenja, što nije u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta.

Stamenkovićeva je na konferenciji za novinare potvrdila da je dobila tri opomene i to protumačila da u narednih 20 dana zasedanja neće moći da bude u skupštinskoj sali, a ta odluka je, smatra, neosnovana.

Objašnjavajući zbog čega je prišla Gojkovićevoj, ona je rekla da se, "po starom običaju", predsednica parlamenta "pravila" da ne vidi da se ona javila po Poslovniku i da joj nije dala reč, a ona je, kaže, htela da ukaže da predsedavajuća nije reagovala na vređanje Saše Radulovića od strane poslanika Marjana Rističevića.

"Nije tačno da ne vidi, da ne čuje, ona zlonamerno u strahu od argumentovane diskusije poslanicima zabranjuje da iznose argumente. Ona se danas pravila da me ne vidi i dala je reč poslaniku Atlagiću (SNS) nakon čega sam ustala i prišla i da bi me videla, da ne bi mogla da izgovara da me ne vidi. Ona je tad počela da mi izriče jednu opomenu za drugom. Jedino što sam rekla: Po kom osnovu mi uskraćujete reč", rekla je Stamenkovićeva.

Kako je rekla, Gojkovićevoj su prilazili i drugi poslanici, poput Zorana Živkovića, pa, kaže, nisu dobili opomene.

"Gojkovićeva namerno krši članove Poslovnika, a onda se izgovara da nešto ne vidi i glumata da plače", rekla je ona.

Predsednica Skupštine je u nastavku sednice, reagujući na konstataciju šefa poslanika pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića da je izbacila poslanicu, rekla da "joj je oduzeta reč".

"Vrlo dobro zna da joj je oduzeta reč, a to što ona ne zna Poslovnik pa je odlučila da izađe napolje, ne znam da li zauvek, do kraja sednice, ili samo na pauzu, nije na meni", rekla je Gojkovićeva, koja je poručila poslanicima pokreta Dosta je bilo da je ne psuju.

Inače, kada je Stamenkovićeva prišla, Gojkovićeva joj je rekla da joj po Poslovniku nije dozvolila da priđe, zamolivši je da se skloni kako bi nastavili rad. Na pitanje poslanice po kom osnovu, Gojkovićeva joj je rekla: "Po osnovu toga što ste sada dobili kaznu" i izrekla joj tri opomene uz poruku da je isključena iz rada.

"Dobili ste opomenu. Molim vas, sklonite se, nemojte mi pretiti. Dobili ste opomene i ispunili uslov da više ne učestvujete u radu. Molim vas dva minuta pauze da poslanica shvati da ne može više da učestvuje u radu parlamenta", rekla je Gojkovićeva i pozvala poslanike da je zaštite.

Poslanici Skupštine Srbije i danas raspravljaju o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o visokom obrazovanju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара