Političke partije o beogradskim izborima

Demokratska stranka je otvorena za razgovor sa drugim članovima opozicije koliko već danas, ovo je ključni trenutak za opoziciju da se ujedini i bori za građane, rekao je Balša Božović. SNS: Balša opet moli ujedinjeno-razjedinjeni DOS. Pokret Dveri smatra da je bojkot beogradskih izbora bolji od toga da se izađe na "unapred nameštene izbore". Predsednik Nove stranke Zoran Živković odbacio je ideju Dveri. DJB spreman da na beogradske izbore izađe samostalno, ali i da razgovara o koaliciji ako bude potrebno.

Balša Božović je novinarima u Narodnoj skupštini rekao da je opozicija za datum izbora saznala ovog jutra iz pisanja medija i da nemaju zvaničnu informaciju. 

"Ono što je nama važno je da smo uvek spremni da branimo građane, mi smo za izbore spremni svakih mesec dana, ali mislim da ovo neće biti fer i slobodni izbori", naveo je Božović. 

Dodaje, da je ovaj način raspisivanje izbora "demonstracija moći SNS", kao i da će se boriti za očuvanje institcija u Skupštini, jer "ovo je dom građana, a ne dom SNS".

"Mi smo pokazali da sa 11 stranaka koalicije Vučić nema većinu u Beogradu, imao je 44 odsto. Dakle mi imamo većinu", rekao je Božović. 

Kaže, da je trenutak da opozicija stavi lične ambicije i sujetu sa strane i sedne i razgovara, jer je ovo, smatra, velika šansa za početak rušenja sadašnje vlasti. 

"Ovo je test za nas, ne za njih. Ovo je test za opoziciju, da li će pokazati odgovornost, da li će se ujediniti, da li će smeniti jedan poguban režim, makar u Beogradu", istakao je Božović.

Upitan da li će doći do smene ministra Vulina zbog afere stan, Božović je rekao da to zavisi isključivo od volje Aleksandra Vučića.

Gradski odbor SNS-a oglasio se saopštenjem u kojem navodi da Balša Božović nastavlja da moli ujedinjeno-razjedinjeni DOS da se udruži i da nastave, tako udruženi, da pljačkaju građane.

"Balša bi opet u 'tim' razne Šutanovce, Đilase, Jankoviće, Jeremiće, Živkoviće i sve druge ostatke žutog i propalog preduzeća", navode iz SNS uz konstataciju da je najveća ironija Božovićeve izjave da je on spreman nekoga da "brani".

Iz SNS pitaju da li Božović i DS pod borbom za građane podrazumevaju i dug koji su ostavili Beograđanima od 1,2 milijarde evra.

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da te partija ne želi da licitira sa datumom održavanja beogradskih izbora jer su, kaže, beogradski izbori veoma ozbiljno pitanje i tema.

Kada bude bio poznat datum, socijalisti će, kaže Milićević razgovarati unutar stranke, ali i sa koalicionim partnerima - SNS-om.

"Tada ćemo doneti odluke koje će ići u pravcu onoga što je neophodno Beogradu, a to je politička stabilnost i politika kontinuiteta", rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

Istakao je da su socijalisti spremni za izbore i naveo da se opozicija ujedinjuje da bi politički preživela.

Ocenjuje da opozicija više razmišlja o beogradskim izborima od vlasti, te da su se danas u skupštini mogle čuti neke nove, ali i neke stare inicijative poput okupljanja, što je, kaže, legitimna stvar, ali suština je, dodaje, da se oni ne ujedinjuju da bi pobedili na izborima već da bi politički preživeli.

Pokret Dveri smatra da je bojkot beogradskih izbora bolji od toga da se izađe na "unapred nameštene izbore" rekao je šef te poslaničke grupe Boško Obradović.

"Prvo pitanje je da li izlaziti na takve izbore ili opozicija treba frontalno da nastupi i da uslovi održavanje u elementarnim i fer i poštenim uslovima i slobodom medija", rekao je Ob radović. 

Obradović je rekao da bi tome trebalo da se pridruži cela "prava" opozicija, pozivajući ih da o tome razmisle jer, kako kaže, sada ne postoje fer uslovi za beogradsku trku.

"Da li ćemo pristati na nefer i nepoštene uslove izbore? Na kom mediju će opozicija moći da se pojavi", upitao je Obradović, ocenjujući da su mediji danas za njih zatvoreni.

U Novoj stranci tvrde da znaju da će izbori biti poslednjeg meseca godine. Predlažu Vesnu Rakić Vodinelić za gradonačlenicu.

"Što se tiče koalicije, sve prirodne koalicije, mi smo otvoreni za njih. Bojkot izbora je ono što priželjkuje vlast i tu nema nikakve sumnje, i to im nećemo dati, naravno da su izborni uslovi loši", rekao je Živković.

Živković je novinarima u parlamentu rekao da očekuje da se kolege iz opozicije o tome što pre izjasne. 

Pokret Dosta je bilo je spreman da na beogradske izbore izađe samostalno, ali i da razgovara o koaliciji ako bude potrebno, rekao je poslanik DJB Dušan Pavlović.

Pavlović je novinarima u Skupštini rekao da moguće prevremeno raspisivanje izbora u Beogradu pokazuje da se vlast uplašila.

Upitan da li bi podržali ideju pokreta Dveri da se izbori bojkotuju, Pavlović je rekao da to ima smisla ako bi cela opozicija bila ujedinjena u bojkotu. 

Da treba ujedinite opozicione snage - ne samo Vuka Jeremića i njega - stava je Saša Janković koji najavljuje sporazum sa više partija i organizacija. Saopštavaju da je ključno da se spreči izborna krađa, i da nijedan glas ne bude izgubljen, a da je stvar "izborne tehnike" kako će se ići na izbore. 

U svom maniru iz Pokreta "Sarmu prob'o nisi" poručuju da je Ljubiša Preletačević Beli otišao u inostranstvo da lobira da mu finansiraju kampanju. Ako uspe, kandidovaće se.

Izbori pre roka mogući su ako Skupština ne zaseda duže od tri meseca. U međuvremenu, zakazana je za sutra. Potom, ako gradonačelnik bude razrešen ili podnese ostavku.

Siniša Mali, čiji je odlazak Vučić najavio pre nekoliko meseci, na pitanje da li će ostati na toj poziciji do beogradskih izbora odgovorio je kratko da se time trenutno ne bavi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво