Pauze, opomene i polemika u parlamentu

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i visokom obrazovanju nastaviće sutra. Poslanici vlasti i opozicije su se saglasili da je amandman kojim se uvodi obavezno srednjoškolsko obrazovanje dobar, ali su istovremeno različito tumačili ustavnost takve odredbe.

U popodnevnoj raspravi poslanici dela opozicije zatražili su da se u Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pored ćiriličnog pisma u nastavi prepozna i latinično srpsko pismo, a sa tim amandmanom se nije složio šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović.

Kako je obrazložio, ćirilica je ta koja nestaje, a ne latinica, dodajući da je apsolutno protiv "šizofrenije" i negovanje dva pisma.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je namera da se više koristi ćirlica kako bi se to pismo sačuvalo, dok je demokrata Balša Božović podsetio da srpski jezik ima dva pisma koja su ravnopravna i dodao da postoji službena i javna upotreba pisma.

Polemisalo se i o amandmanu koji je predviđao besplatne udžbenike za đake, a šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović ukazao je da bi to moglo da se finansira da Srbiju u prethodnom periodu, za vreme bivše vlasti nije pogodila "politička nepogoda".

On je izneo podatak da je šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović dok je bio stečajni upravnik sklapao ugovore u tim preduzećima za knjigovodstvene usluge sa "svojom firmom".

I u toku popodneva poslanici Dosta je bilo su negodovali zbog toga što im, kako su tvrdili, predsednica parlamenta Maja Gojković nije uključivala mikrofon.

Predsedavajući parlamenta Vladimir Marinković više puta je danas odredio petominutnu pauzu da bi, kako je rekao, poslanici počeli da govore o temi dnevnog reda, odnosno o amandmanima na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Tokom rasprave, lider Nove stranke Zoran Živković, optužio je vlast da "tera" mlade iz zemlje, navodeći da svake godine iz Srbije odlazi 20.000 do 30.000 mladih.

Prema njegovim tvrdnjama, oni "ne beže" samo zbog krize, već zato što ih SNS "tera" da bi napravili mesta za svoje "falsifikatore".

Marinković mu je poručio, pošto se u jednom trenutku nije čulo šta Živković govori, da ne može da mu uključi mikrofon jer koristi "nedopustive termine".

Živković, koji smatra da vlast želi svuda da postavlja direktore, rekao je da "ruku na Ustav i jevanđelje može da stavi svaki ludak i kriminalac, ali da to ne znači da će poštovati propise".

Na njegove reči reagovao je zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić, koji je zatražio opomenu za Živkovića, jer, kako je naveo, njegove reči predstavljanju vređanje dostojanstva.

"Opomena je minimum minimuma za ovakvo vređanje, koristiti reč ludak u kontekstu države", rekao je Orlić.

Imao je i opasku na tvrdnje Živkovića da vlast želi da ostanu samo šverceri, rekavši da "mi želimo da ostanu samo Zorani Živkovići".

Povredu poslovnika reklamirao je poslanik DS Radoslav Milojičić jer je, kako je istakao, Aleksandar Martinović (SNS) kolegi iz opozicije rekao da je "bitanga".

Negodovao je i zbog načina na koji predsedava Vladimir Marinković koji je u toku sednice izrekao opomenu Zoranu Živkoviću, a posle toga i dve opomene šefu poslaničke grupe Dosta je bilo Saši Raduloviću.

Iz "opozicionih klupa" negodovao je i Marko Đurišić (SDS), jer je pola sata čekao da dobije reč, a podsetio je da šefovi poslaničkih grupa imaju prednost prilikom javljanja.

Poručio je predsedavajućem da mu poslovnik ne daje pravo da reč daje po partijskom ili nekom drugom nahođenju.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je, govoreći o terminu "zakonski zastupnik", upitao da li je to uvod u "gej brakove", a šef poslanika naprednjaka Martinović je primetio da u opozicionim redovima vlada nervoza, te da Obradović iz sednice u sednicu priča o gej brakovima.

Kada su se vratili na temu, poslanici su poveli raspravu ko bolje poznaje Ustav, na šta je Maja Gojković rekla da može da se organizuje kviz ko bolje zna Ustav. 

O obaveznom srednjoškolskom obrazovanju 

Poslanici vlasti i opozicije su se saglasili da je amandman kojim se uvodi obavezno srednjoškolsko obrazovanje dobar, ali su istovremeno različito tumačili ustavnost takve odredbe. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je predlog razuman, ali da ono što nije predviđeno Ustavom ne može da bude u zakonu. Poslanica Aleksandra Čabraja iz Kluba samostalnih poslanika je, s druge strane, uverena da bi obavezno srednje obrazovanje dovelo do napredovanja društva.

Šarčević je, obrazlažući svoj stav, rekao da će pitanje obaveznosti srednjeg obrazovanja biti delegirano kada bude reči o promeni Ustava, dok Čabraja kaže da je amandman podnela da se ne bi nastavilo s praksom po kojoj nije svima u interesu da narod bude obrazovan.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović smatra da Ustav nije prepreka da se u Srbiji uvede obavezno srednje obrazovanje, dok Balša Božović iz DS-a, koji je takođe takvom mišljenja, objašnjava da u Ustavu nigde ne piše da je obavezno srednjoškolsko obrazovanje zabranjeno.

Kaže da ga čudi da se vlast poziva na Ustav, a da je prethodno smanjila penzije, što, tvrdi, jeste bilo protiv Ustava, te da pravi vladu sa Ramušem Haradinajem na Kosovu.

Predsednica parlamenta Maja Gojković komentarisala je iz poslaničke klupe da opozicija paušalno tumači Ustav, ukazujući da se Ustavom nikada ništa ne zabranjuje.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je da su za SNS Ustav i zakoni sveto pismo, a reagujući na kritike opozicije upitao njihove predstavnike zašto svoje "genijalne" ideje nisu sprovodili dok su bili na vlasti.

Lider Nove stranke Zoran Živković je takođe komentarisao da li je amandman kojim se traži da srednje obrazovanje bude obavezno protivustavan, navodeći da je, recimo protivno Ustavu da šef BIA bude politički aktivan, a da se "taj šef" (Bratislav Gašić) baš juče slikao na stranačkom skupu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво