"Razvoj i napredak građana suština evrointegracija"

Koncept lokalnog i regionalnog razvoja Srbija vidi kao suštinski deo procesa evropskih integracija, poručila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u Salcburgu, drugog dana foruma "Sledeća generacija članica EU".

Na skupu "Sledeća generacija članica EU" su, kaže Jadranka Joksimović, ministri iz regiona prvi put posle dužeg vremena govorili na visokom nivou – ne samo o regionu kao o regionu zapadnog Balkana ili jugoistočne Evrope, nego o regionalnom i lokalnom razvoju svih u regionu.

"Pre svega sam govorila o konceptu lokalnog i regionalnog razvoja koji mi vidimo kao suštinski deo procesa evropskih integracija, a ne samo da debatujemo na visoke političke teme koje nekad nisu jednostavne ni za postizanje dogovora", rekla je u intervjuu za Tanjug Jadranka Joksimović.

Istakla je da treba pričati o onome što je suština evropskih integracija, a to je, kaže, bolja ekonomija, više posla, bolja perspektiva za mlade i lokalni i regionalni ravoj, investiranje u regone, otvaranje novih šansi, i pre svega o lokalnom ekonomskom razvoju.

"Bez toga sam proces evropskih integracija ne bi za najveći deo naših građana bio dovoljno jasan", ističe ministarka,

Građani nosioci reformi

Joksimovićeva naglašava da su reforme važne i potrebne Srbiji, ali i istakla da bismo bili uspešna država i da bismo postali članica EU, građanima na lokalu treba omogućiti da osete konkretan boljitak od evropskih integracija.

Objasnila da se to ne odnosi samo na korišćenje fondova već upravo na jačanje struktura kako bismo sutra kada postanemo članica EU mogli da primenujemo standarde u interesu građana.

Upravo zbog toga je, kaže, potekla inicijativa da se u budućnosti Evropska komisija više fokusira na programe uključivanja gradonačlenika i vlasti na lokalnom nivou u proces evropskih integracija, te poseta Briselu u okviru komiteta regiona u kome Srbija već ima svoje predstavnike.

Ministarka Joksimović smatra da je evropski put Srbije najbolja opcija za mlade koje, kako kaže, moramo više ubediti u potencijal njenog evropskog puta.

Podrazumeva se da mladi žele više posla, više mogućnosti, više putovanja, više učenja, te da bi to trebalo da bude fokus naših evropskih inetgracija, smatra Josimovićeva.

"Zaista moramo sa mladim ljudima više da radimo", poručila je ministarka.

Ona je na skupu u Salcburgu ponovila strateško opredeljenje Srbije za članstvo u EU.

"Uz Junkerovu najavu da strategija 2025. znači za Srbiju i Crnu Goru, čini mi se, opipljiviju evropsku izvesnost i budućnost, podvukla sam koliko je to za nas značajno, pre svega za naše građane", rekla je Joksimovićeva.

Ekonomska diplomatija i ekonomski razvoj su zapravo prevencija sukoba i konflikata u regionu i to je ono što treba da bude fokus evropskih integracija, izjavila je ministarka za evropske integracije.

"Očekujem konstruktivnost u regionu" 

Ministarka Joksimović izrazila je očekivanje da će region pokazati konstruktivnost koju je Srbija već pokazala.

"Radimo konkretne stvari, a nadamo se i da će politički odnosi, i da će i drugi u regionu pokazati istu posvećenost i konstruktivnost kao i mi, pa će onda svima verovatno biti i bolje i lakše", rekla je Joksimovićeva.

Priliku da učestvuje na forumu ministarka Joksimović je iskoristila i za razgovor sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom sa kojim je razgovarala o planovima za otvaranje poglavlja do kraja godine.

"Moguće je da ćemo imati jednu konferenciju u oktobru. Ako se to ne desi, imaćemo u decembru gde ćemo sigurno otvoriti tri poglavlja za koja smo spremni", rekla je ministarka Joksimović.

Ministarka je najavila da putuje u Brisel gde će razgovarati sa predstavnicima država članica i sa komesarom Hanom, kao i da će u sredu potpisati sektorsku budžetsku podršku od 27,5 miliona evra bespovratne pomoći za razvoj sektora obrazovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво