Dačić: Siguran sam da Kosovo neće pobediti Srbiju pred Uneskom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sumirao je učešće Srbije na Generalnoj skupštini UN rekavši da Srbiju očekuje ozbiljan diplomatski napor u narednom periodu, da je siguran da Kosovo neće pobediti Srbiju pred Uneskom i da je održano desetine uspešnih bilateralnih razgovora sa predstavnicima 54 države.

"Generalna skupština UN bila je veoma uspešna za Srbiju. Predsednik Vučić i ja smo imali desetine uspešnih bilateralnih razgovora sa svetskim državnicima. Ja sam lično imao susrete sa predstavnicima 54 države, sa generalnim sekretarom UN Guteresom, predsednikom Generalne skupštine Lajčakom, sa novim generalnim sekretarom OEBS-a, šefom UNDP-a", rekao je Dačić.

Kako je dodao, u svim tim razgovorima najviše ga je zanimala pozicija zemalja vezano za Kosovo i Metohiju.

"I mogu sa velikim zadovoljstvom da kažem da je naša pozicija stabilna", rekao je Dačić.

On kaže da su sve te zemlje istakle podršku teritorijalnom integritetu Srbije i da neće menjati poziciju.

Dačić je, kako navodi, na hodniku sreo zamenika kosovskog premijera i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, koji ga je upitao zašto "laže".

"Ja sam samo izneo istinu o tome da kosovski predstavnici zbog svojih unutrašnjih političkih razloga iznose apsolutno netačne podatke, kao što je bio i podatak da će Mauricijus razmotriti priznanje Kosova. To je apsolutno netačno", poručuje srpski ministar.

On je dodao da je odmah potom pozvao predsednika Vlade Mauricijusa sa kojim inače imamo dobre kontakte.

"Srbija je podržala Mauricijus u slučaju njihovog teritorijalnog integriteta i pridružila se njihovim deklaracijama i rezolucijama u UN. U razgovoru on je rekao da nema promene njihovog stava", navodi Dačić. 

Dačić je, inače, za kosovsku delegaciju rekao da je na zasedanju UN bila inkognito jer Kosovo nije članica UN.

Šef diplomatije smatra da je Srbija na pravi način iskoristila svoje prisustvo na Generalnoj skupštini, a naročito ga raduje to što su razgovarali sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i što ta pozicija neće biti promenjena u narednom periodu.

Siguran je, kaže, da "Kosovo neće pobediti Srbiju pred Uneskom".

"Naravno, treba da radimo kontinuirano na tome i spremno dočekujemo sva eventualna glasanja u međunarodnim organizacijama, naročito kada je Unesko u pitanju. Mogu sa velikom sigurnošću da kažem, iako ne znamo da li će se Kosovo prijaviti za članstvo, da će, ako se prijave, izgubiti ponovo", kaže Dačić. 

On je naglasio da u predstojećem periodu, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ima čitav niz obaveza koje obuhvataju posete, kontakte i međusobnu podršku.

"Reč je o zemljama koje su tradicionalno prijateljske, a niko kod njih nije bio i po nekoliko decenija. Zemlje koje traže kontake sa Srbijom, koje Srbiji nude poslove koje naše firme tamo mogu da rade", zaključio je Dačić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво