Guteres pohvalio otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom, koji je naglasio da prati napredak Srbije i pohvalio inicijativu za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Aleksandar Vučić je sa Guteresom razgovarao o dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija smatra Ujedinjene nacije jednom od najznačajnijih međunarodnih organizacija, sa stanovišta zaštite našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da će taj značaj biti još veći tokom mandata Antonija Guteresa, navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsednika.

Naglasio je da će Srbija podržati njegove planove i reformske procese.

"Ujedinjene nacije su mesto gde i male zemlje mogu na ravnopravan način da iznesu svoje stavove", rekao je predsednik Srbije.

Pohvalio je i delovanje Unmika na Kosovu i Metohiji, čije je prisustvo od ključnog značaja za Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini.

Guteres je izrazio zahvalnost za učešće srpskih vojnika i policajaca u mirovnim misijama pri UN.

Predsednik Vučić, koji je ovim susretom završio svoj boravak u Njujorku, pozvao je generalnog sekretara Guteresa da poseti Srbiju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 23. sep 2017, 00:06)
anonymous [neregistrovani]

Vrati

Vrati srpsku vojsku i policiju na KiM po toj rezoluciji 1244 ako je validna

(petak, 22. sep 2017, 20:50)
anonymous [neregistrovani]

Guteres

1244!!

(petak, 22. sep 2017, 19:30)
anonymous [neregistrovani]

Da li zna?

Za agresiju koja je su prosla van UN;

(petak, 22. sep 2017, 19:13)
anonymous [neregistrovani]

Guteresu

bi bilo pametnije da insistira na pocetku primene sopstvene Rezolucije 1244 tj Rezolucije Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija ciji je Generalni Sekretar, umesto sto pozdravlja ili ne pozdravlja unutrasnje dogadjaje zemalja clanica UN.

Sto se dijaloga tice, on je odavno odrzan u Kumanovu jos 1999. god i tada je odluceno i prihvaceno da Kosovo i Metohija ostane deo Srbije. Realno, nemamo mi vremena da se bavimo necim cime smo se vec bavili pre 18 god i sto je vec dogovoreno i prihvaceno od strane svih - UN, EU, SAD, Rusije, Kine, Srbije, Albanije i ostalih zemalja bitnih i nebitnih. trazimo da se ispostuje vec dogovoreno, nista vise, ali ni manje od toga !!