"Efikasnije mere za suzbijanje sive ekonomije"

Vlada Srbije donela je Zaključak o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za 2017. godinu sa projekcijom za 2018. godinu, koji predviđa efikasniji nadzor nad tokovima u sivoj ekonomiji. Vlada je usvojila i zakon o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu

Njim je predviđeno povećanje broja mera i intenziviranje aktivnosti resornih institucija na smanjenju obima nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza, a jedna od novina jesu mere za podizanje kapaciteta Poreske uprave, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima posle sednice vlade.

Fokus Akcionog plana, koji sada ima 108 mera i aktivnosti, stavljen je na uspostavljanje efikasnijeg nadzora nad tokovima u sivoj zoni, unapređenje funkcionisanja fiskalnog sistema i smanjenje administrativnog opterećenja za privredu i građane.

Među prioritetima nalaze se još i izrada softvera e-inspektor, koji će ujednačiti postupanje inspekcijskih organa, sprovođenje zajedničkih obuka tužilaštva i inspekcija radi efikasnijeg procesuiranja i sankcionisanja poslovanja u sivoj zoni. 

Predviđeno je i unapređenje sistema fiskalizacije, a posebna pažnja posvećena je najosetljivijim grupama, mladima i nezaposlenim početnicima u poslovanju. 

Jedna od mera predviđa uvođenje podsticaja kako bi im se olakšalo pokretanje biznisa i legalno poslovanje.

U ukupnom periodu primene Zakona o inspekcijskom nadzoru (maj 2016 - maj 2017) zabeleženo je povećanje broja novoregistrovanih preduzetnika od pet odsto dok je broj ođavljenih smanjen za 30 odsto, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu kojim će se obezbediti jednake mogućnosti za stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi i omogućiti dalje unapređenje rada javne uprave. 

Ovaj vid edukacije biće sistemski organizovan i na republičkom i na lokalnom nivou, a najznačajnija novina je da će biti obavezan i za najviše funkcionere - ministre, predsednike opština i načelnike, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Zakonski predlog koji je usvojen na današnjoj sednici upućen je Skupštini Srbije, a treba da doprinese podizanju kvaliteta usluga građanima i privrednim subjektima.

Nacionalna akademija funkcionisaće kao nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i imaće mogućnost da potpisuje ugovore o saradnji sa vodećim svetskim univerzitetima, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво