Mihajlović: Pacolijeva izjava za unutrašnju političku upotrebu

Direktor "Radio Beograda" Milivoj Mihajlović kaže za RTS da je tvrdnja Bedžeta Pacolija da Priština ima većinu za prijem u Unesko izjava za unutrašnju političku upotrebu, jer se približavaju lokalni izbori, i ocenjuje da okolnosti ne idu na ruku kosovskim Albancima.

Milivoj Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli nije amater, već jedan od ključnih ljudi kada se radilo o plaćanju i lobiranju za priznavanje takozvane nezavisnosti Kosova.

Međutim, smatra da je Pacolijeva izjava za unutrašnju političku upotrebu, jer se približavaju lokalni izbori, i ocenjuje da okolnosti ne idu na ruku kosovskim Albancima.

Podseća da je, kada se prošli put glasalo o prijemu Kosova u Unesko, borba trajala do poslednjeg minuta pred početak sednice, ali da sada mnoge zemlje to gledaju drugačije nego ranije.

Mihajlović ističe da mnoge moćne zemlje shvataju da bi bio pogrešan potez da se kosovskim vlastima daju na čuvanje hrišćanske srednjovekovne baštine, jer znaju šta se dešavalo 1999. i 2004. godine.

Kosovo je i na Interpolovim kartama "crvena tačka", gde se nalazi distribucioni centar heroina koji ide iz Avganistana ka Zapadu, kaže Mihajlović.

Napominje da sve bezbednosne službe na svetu znaju da se Kosovo nalazi na putu heroina i da većina političkih aktera u Prištini rukovodi podzemljem.

Prištini za prijem treba dvotrećinska većina, navodi Mihajlović i ocenjuje da to neće biti lako obezbediti.

Govoreći o mogućnosti da konačno bude formirana Zajednica srpskih opština, Mihajlović kaže da Srbi sada imaju mnogo više političke snage i mogu da izguraju ZSO.

Međutim, ocenjuje da će biti i većih otpora, kao što je "obrušavanje" u medijima na Nenada Rikala, ministra poljoprivrede u kosovskoj vladi, koju opozicija naziva Rikalova a ne Haradinajeva.

Ukazuje i da predsednik vlade Albanije Edi Rama nudi Prištini ukidanje policijske kontrole na granici.

Kada je u pitanju dijalog u Briselu, smatra da će se on odvijati na nivou predsednika i da će Hašim Tači, čije su političke pozicije ugrožene, biti povoljniji pregovarač nego ranije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво