Vučić i Erdogan se dogovorili o datumu posete Srbiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiće Srbiju 10. oktobra, dogovoreno na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa turskim kolegom u Njujorku. Vučić je prisustvovao i večeri Federike Mogerini za šefove delegacija Zapadnog Balkana, a danas će govoriti u Generalnoj skupštini UN. Očekuje se da govor počne nešto posle 15 časova. Prenos na Prvom programu RTS-a.

Aleksandar Vučić je sa predsednikom Turske u Njujorku razgovarao o odnosima dveju zemalja, ekonomskoj saradnji i predstojećoj poseti turskog predsednika Srbiji, saopštio je Kabinet predsednika Republike Srbije.

Tokom sastanka utvrđen je datum posete predsednika Erdogana Beogradu za 10. oktobar, a predsednik Vučić je naglasio da će to biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mestima u Srbiji.

"Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana.

"Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvek podržavali vaš evropski put", rekao je turski predsednik.

Istakao je da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmene, koja je, kako je izjavio, 2016. godine iznosila oko 800 miliona dolara, a u prvih šest meseci 2017. godine 539 miliona dolara.

"Zajednički cilj treba da bude milijardu dolara i ja podržavam naše investitore da što više ulažu u Srbiji", zaključio je predsednik Erdogan i naglasio da bi tokom njegove posete Srbiji trebalo potpisati ugovor o slobodnoj trgovini između dve države.

Dvojica sagovornika saglasila su se da je turizam veoma važan segment u razvoju ekonomskih odnosa i da je neophodno raditi na povećanju broja turista u obe zemlje, navodi se u saopštenju.

Tema razgovora bili su i infrastrukturni projekti za koje je turska strana zainteresovana, kao što su aerodrom Kraljevo, auto-put Tutin – Novi Pazar – Sjenica i auto-put Beograd–Sarajevo.

"Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana"

Predsednik Vučić je u Njujorku prisustvovao i večeri koju je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini priredila za šefove delegacija Zapadnog Balkana.

Pored predsednika Srbije, večeri u sedištu Delegacije EU pri UN prisustvovali su premijeri Albanije i Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i kosovski predsednik Hašim Tači i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

Na večeri je bio i evropski komesar za proširenje Johanes Han, a poruka sa sastanka je da će EU pojačati svoju podršku svim partnerima u regionu u cilju nepovratnog napretka na putu evrointegracija.

"Potvrdili smo jednoglasnu podršku EU perspektivi proširenja na Zapadni Balkan koju su nedavno izrazili i Evropski savet i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom godišnjem govoru o stanju Unije. U skladu sa tim obavezama, EU pojačava svoju podršku svim partnerima ka ostvarivim i realnim ciljevima, kako bi njihov napredak do kraja našeg mandata bio nepovratan", stoji u zajedničnom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU i komesar za pregovore o proširenju kažu da je sastanak bio posvećen napretku integracija celog regiona u EU.

Mogerinijeva i Han sa zadovoljstvom konstatuju da su lideri tom prilikom potvrdili svoju opredeljenost za rad, posebno u oblasti pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava, kao i u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kako bi zadržali i unapredili ovaj pozitivni impuls.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja višednevnu posetu Njujorku govorom pred Generalnom skupštinom UN. Kako je najavio, svetske lidere upoznaće sa potencijalima Srbije i regiona, ali i sa problemima sa kojima se naša zemlja suočava.

Obraćanje predsednika Srbije pred Generalnom skupštinom UN RTS će prenositi uživo. Očekuje se da govor počne nešto posle 15 časova, a možete ga pratiti na Prvom programu.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи