Poslanici o dva obrazovna zakona

Zaposleni u prosveti moraće sa 65 godina života da idu u penziju, poslednju reč u imenovanju direktora škole davaće ministar prosvete, a uvodi se jedinstveni obrazovni broj učenika, samo su neke od novina koje predviđa predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Opozicija zamera što se u predlogu zakona rad Nacionalnog prosvetnog saveta svodi na savetodavnu ulogu. Opozicija je podnela čak 1.400 amandmana.

Poslanici Skupštine Srbije raspravu o dva prosvetna zakona - predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju nastaviće sutra. 

Predlog zakona je u Skupštini poslanicima predstavio ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da su nova zakonska rešenja temelj kvalitetnom obrazovanju, da se obrazovanje uskladi sa razvojem društva. 

Predlogom je predviđeno povećanje odgovornosti, efikasnosti, ali i ekonomičnosti svih koji učestvuju u obrazovnom sistemu.

Ministar je rekao da se predlogom zakona proširuje autonomija nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika uz definisanje odgovornosti, kao i da je predviđeno veće uključivanje roditelja u rad škole, ali da su predviđene i vaspitno-dispciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

On je podsetio da je reč o sistemskom zakonu koji je definisao ključne kompentencije za celoživotno učenje, kao i vrednovanje rada zaposlenih u prosveti.

Predlogom je predviđeno i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, kao i visoke kompentencije u izboru direktora, čije imenovanje će na kraju ministar da verifikuje.

"Do sada je to bilo da samo ministar potpiše izbor direktora. Definisano je i razrešenje direktora, a predviđeno je malim procentom da obavlja posao u nastavi", naglasio je ministar.

Šarčević je dodao da u visokom obrazovanju možda ima smisla da se produžava radni vek nastavnika, ali da u osnovnim i srednjim školama to nema smisla te će nastavnici morati sa 65 godina da idu u penziju. U prosvetnom sistemu je danas takvih oko 900 nastavnika, podsetio je on.

Kada je reč o Predlogu zakona o visokom obrazovanju, predviđeno je da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta bude 48 ESP bodova. 

Takođe, taj akt predviđa formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede.

Šarčević je rekao da je predlogom zakoma predviđeno uvođenje industrijskog predavača, ali i menadžera na univerzitetu.

"Rektor, dekan bira se na tri godine da mogućnošću jednog produženja", naglasio je ministar.

Predlogom zakona o visokom obrazovanju značajno se unapređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode se novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.

Ministar je rekao da je ministar trenutno samo "stilska figura" i da nije imao nikakve ovlaštenja pri izboru direktora, te da su na čelo škole mogli da dođu loši rukovodioci, a da se to posle "leči" u dugim postupcima.

"Idemo na zahteve da ljudi koji će biti na rukovodećim pozicijama budu sa visokim kompeticijama", naglasio je Šarčević.

Procedura će, kako je rekao, kao i do sada biti ispoštovana, izbor će proći sve instance - od kolektiva, konkursa, školskog odbora, lokalne samouprave, pokrajine, a na kraju će ministar, odnosno timovi sve to da verifikuju.

Kako je rekao definisano je i razrešenje direktora.

Opozicija: Centralizacija moći u ministarstvu

Predstavnici opozicije kritikovali su predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jer su uvereni da će sva vlast u tom segmentu društva biti centralizovana u ministarstvu, dok ministar tvrdi da su predloženim zakonom omogućene velike kompetencije u izboru direktora, te da ministar na kraju to samo verifikuje. 

Poslanica NS - PSS Sanda Rašković Ivić tvrdi, međutim, da će ministar prosvete predloženim Zakonom birati direktore u 2.500 škola, da će imati mogućnost da preinači odluku školskog odbora, te da to može da dovede do negodovanja nastavnika i roditelja.

Ona kaže i da možemo doći u situaciju da 10 odsto roditelja i nastavnika budu nezadovoljni izborom direktora, a to će značiti da će u 250 škola situacija biti kao u zemunskoj osnovnoj školi, u kojoj su đaci,i roditelji i nastavnici štrajkovali zbog smene direktora. 

Predloženi zakon, prema njenim rečima, ne vodi ka izboru najboljih kadrova, već najpodobnijih i najposlušnijih. 

Poslanik Žarko Korać takođe je rekao da nije dobro da se na jednom mesti vodi kompletna prosvetna politika niti što se nacionalni prosvetni savet svodi na savetodavno telo.

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da se treba vratiti unificiranim udžbenicima i da država povede više računa šta stoji u tim udžbenicima.

On je rekao i da je protiv prijemnih ispita jer učenik, kako kaže, ne može u jednom danu da pokaže šta je naučio tokom školovanja, te da se mora poštovati diploma osnovnih i srednjih škola.

"Moramo se vratiti prosvetnim inspekcijama, da iznenada dolaze na časove, da se kontroliše kvalit nastave, a čestim testiranjem kvalitet znanja učenika", naglasio je on.

On je rekao još da migrant ne treba da se uključuju u nastavu u postojećim školama, jer ne znaju srpski jezik i ne mogu da prate nastavu, te da će trpeti deca iz Srbije.

Lider radikala osvrnuo se i na protest roditelja u OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu koji već treću nedelju ne šalju decu na nastavu zbog smene direktora. On je rekao da je to jedna od najboljih škola u Srbiji i da nije slučajno "što su roditelji i đaci uz direktora".

Pokret "Dosta je bilo" najavljuje da će podneti 400 amandmana na dva Predloga zakona. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво