Vlada: Problem "Vranjskih" nije sloboda javne reči

Medijska strategija, koja je pre tri godine doneta uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, definisala je povlačenje države iz medija, saopštila je Vlada Srbije.

"Sve organizacije i udruženja koji su učestvovali u kreiranju medijske strategije, pohvalili su ovaj princip uređivanja vlasništva u medijima, kao način da se obezbedi samostalnost u njihovom radu", navedeno je u saopštenju.

Po ovom principu, istaknuto je, mediji se finansiraju po tzv. projektnom principu odnosno preko konkursa koji organizuju državne institucije, međunarodne organizacije i donatori koji se bave podrškom rada medija.

"Vlada Republike Srbije je putem konkursa koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja, od 2014. do danas, podržala 'Vranjske' sa ukupno 4.475.959 dinara", napomenuto je u saopštenju Vlade.

Vlada ističe da su u ovoj godini Vranjske dobile 1.000.000 dinara za projekat "Čitaj, lajkuj, šeruj Boru" i 700.000 dinara za "Jug Srbije onlajn", što je 70 odsto više nego prošle godine.

U 2016. godini Vranjske su dobile milion dinara za projekat "Krivični postupci – evropske integracije – domaća praksa", u 2015. godini 1.200.000 dinara, a u 2014. godini 575.959 dinara. 

Nedeljnik Vranjske ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, čak naprotiv, ističe se u saopštenju.

Dodatno, iz budžeta grada Vranja, u periodu od 2014. godine do danas, novinskom izdavačkom preduzeću Vranjske isplaćen je iznos od 9.026.808 dinara po različitim osnovama. 

Pored ovoga, dodaje se, važno je istaći da se Vranjske bespravno nalaze u prostorijama Fonda PIO, koji je u nadležnosti Filijale Vranje i da je Vlada Republike Srbije sve ove godine nalazila način da izađe u susret Vranjskim i prevaziđe i te probleme.

„Ovaj prostor zakupljen je još od 2002. godine i zakupac do danas nije redovno izmirivao obaveze po ugovoru o zakupu pa je nekoliko puta upućivana opomena i tužba za iseljenje, nakon čega su dugovi izmireni. Na kraju je, u januaru ove godine, upućena tužba za pražnjenje poslovnih prostorija i plaćanje zakupnina i troškova", istaknuto je u saopštenju.

Nakon izmirenja obaveza, zakupac je nastavio bespravno da koristi ovaj prostor, a ročište po tužbi Fonda zbog nezakonitog korišćenja prostora, zakazano je za oktobar ove godine. 

Vlada u saopštenju podseća da su, u periodu od 2008. do 2012. godine, Vranjske od Vlade Republike Srbije dobile ukupno 1.674.794 dinara.

"Dakle, Vlada Republike Srbije je samo ove godine opredelila veći iznos 'Vranjskim' nego što je ukupno dodeljeno u periodu od pet godina, od 2008. zaključno sa 2012. godinom", istaknuto je u saopštenju Vlade.

Iz svega navedenog, dodaje se, jasno je da se ovde ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su Vranjske dobijale od Vlade Republike Srbije, a posebno od 2014. godine, kao i Grada Vranja, već da je reč o problemu održivog finansiranja sa kojim se suočavaju svi mediji širom sveta, ističe se u saopštenju Vlade Srbije.

"Štrajk glađu je najradikalniji vid protesta koji ne vodi rešenju, već još većim problemima. Vlada apeluje da se rešenja traže na drugi način i uvek je otvorena za dijalog", zaključuje se u saopštenju.

Redakcija nedeljnika Vranjske smatra da su navodi iz saopštenja Vlade licemerni i cinični, jer svaka priča o raspodeli sredstava gubi smisao kada se zna da je Vranjska plus, lokalna stranačka televizija Srpske napredne sranke, samo na poslednjem gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja dobila 6,5 miliona dinara.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво