Igor Mirović primio delegaciju Ustečkog regiona

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je delegaciju Ustečkog regiona u Češkoj, predvođenu guvernerom Oldrihom Bubiničekom, sa kojima je razgovarao o mogućnostima za intenziviranje saradnje u brojnim oblastima.

Na sastanku u Pokrajinskoj vladi razgovarano je o intenziviranju saradnje dvaju regiona u brojnim oblastima kulture, zdravstva, poljoprivrede, obrazovanja, kao i zaštite životne sredine.

"Ključ politike republičke kao i Pokrajinske vlade jeste saradnja sa brojnim regijama, među kojima su veoma važne evropske, a kada su u pitanju višedecenijski prijateljski odnosi dveju država kao što su Češka Republika i Republika Srbija, onda se otvaraju mogućnosti za lakše intenziviranje saradnje u brojnim oblastima", rekao je Mirović.

Dodao je da postoje veliki potencijali za razmenu znanja i metoda u oblasti zdravstva i obrazovanja, posebno putem razmene znanja i studenata sa univerziteta, naučnih instituta u Vojvodini, kao i kroz saradnju privrednih komora dveju regija, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Bubiniček je tokom sastanka predao delegaciji Pokrajinske vlade predlog Memoranduma o saradnji između dvaju regiona i pozvao delegaciju Pokrajinske vlade u posetu Ustečkom regionu, gde bi moglo doći i do zvaničnog potpisivanja dokumenta.

Guverner Ustečkog regiona osvrnuo se na izuzetne dosadašnje odnose Češke i Srbije i podsetio na napore Srbije i pomoć Češke tokom pregovora za ulazak u Evropsku uniju.

Delegacija posetu nastavlja obilaskom novosadske industrijske radne zone Sever 4, sa predstavnicima Razvojne agencije Vojvodine, prilikom koje će obići fabriku "Lear", novi tržni centar u izgradnji – investicija "Promenada", kao i Rektorat Univerziteta u Novom Sadu.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić.

Takođe su prisustvovali i zamenica predsednika Odbora za obrazovanje i nauku Skupštine AP Vojvodine Jelena Jovanović i savetnik predsednika za međunarodnu saradnju Senka Bengin.

broj komentara 0 pošalji komentar