O čemu su razgovarali Dačić i Tramp

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je, tokom kratkog susreta u Njujorku, američkom predsedniku Donaldu Trampu pokazao fotokopije naslovnih strana naših novina kad je Tramp izabran na tu funkciju, jer su, kako kaže, najviše Srbi navijali za njega. Tramp je, kako navodi Dačić, pozitivno reagovao – bilo mu je drago, naveo je osobu za kontakt i pitao da li Ana Ivanović i dalje igra tenis.

Ivica Dačić je, povodom, kako je naveo, raznih senzacionalističkih napisa, rekao da su razni skupovi prilika za neformalne susrete i razgovore, kakav je bio njegov jučerašnji susret sa Donaldom Trampom.

"Tako sam i ovoga puta pre početka skupa pričao sa Borisom Džonsonom o obeležavanju 180-godišnjice diplomatskih odnosa u Forin ofisu, sa Miroslavom Lajčakom o mogućoj prijavi Kosova za posmatrača u UN, a američkom predsedniku Trampu, sa kojim sam se susreo pre četiri godine, doneo sam fotokopije naslovnih strana svih naših novina kad je izabran", izjavio je Dačić Tanjugu.

Podsetio je na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića Trampu da poseti Srbiju.

"Srbi su najviše navijali za njega", rekao je Dačić i dodao da ga Srbija čeka kao prvog američkog predsednika posle Džeralda Forda.

Tramp je, kako navodi Dačić, pozitivno reagovao, bilo mu je drago i naveo je osobu za kontakt. Takođe je pitao da li Ana Ivanović i dalje igra tenis.

Nakon što je šef srpske diplomatije iskoristio priliku na jučerašnjem sastanku o reformi UN da priđe Donaldu Trampu i porazgovara sa njim, beogradska štampa je iznela različite pretpostavke o tome šta su Tramp i Dačić razgovarali.

Inače, Dačić je u Njujorku imao više bilateralnih sastanaka.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kirgizije Erlanom Abdildajevom, ukazano je na važnost prijateljskih i tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, a Dačić je uputio poziv ministru da poseti Srbiju.

Ministar Abdildajev istakao je da je njihova pozicija o Kosovu čvrsta i da se neće menjati bez obzira na ishod predstojećih predsedničkih izbora u Kirgiziji i rekao da će nastojati da se njegova bileteralna poseta realizuje do kraja godine.

Dačić je razgovarao i sa novim administratorom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ahimom Štajnerom i na tom sastanku je obostrano konstatovana dobra saradnja Srbije i UNDP-a.

Ministar spoljnih poslova sastao se i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta i u razgovoru je obostrano izražena zabrinutost zbog sve češćih pokušaja revizije istorije, negiranja Holokausta i drugih zločina.

Razgovaralo se o zajedničkim projektima poput izgradnje spomen-obeležja žrtvama iz Drugog svetskog rata.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Dačić se sastao sa direktorom Svetske banke, predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem, šefovima diplomatije Italije Anđelinom Alfanom, Norveške Bergeom Brendeom i Kenije Aminom Muhamed.

To je prilika za kratak razgovor o predstojećim obavezama tokom zasedanja Generalne skupštine, najvažnijim međunarodnim, kao i bilateralnim pitanjima, ističe se u saopštenju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво