Mićunović: Demokratija ugrožena od SAD, preko Rusije, do nas

Demokratija je danas ponovo ugrožena, od SAD, preko Rusije, pa do naše zemlje, ocenio je poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović povodom Međunarodnog dana demokratije.

Dragoljub Mićunović je na konferenciji za novinare apelovao, u ime DS-a, na sve građane da budu prijatelji demokratije i da je brane, ali im je i čestitao na svesti da treba da se bore za svoja prava i svoje dostojanstvo.

Prva pretpostavka demokratije je slobodna javnost, kaže Mićunović i dodaje da to znači da je građanin svestan svojih prava, da je on jedan od nosilaca suvereniteta i da ima prava da javno upotrebljava svoj um, što, podvlači, znači i pravo na kritiku vlasti, na slobodan govor, na budno oko naroda, "jer je vlast uvek sklona kvarenju".

"Piše u svim ustavima da su građani jednaki, slobodni, bezbedni, da postoji tolerancija. Tako stoji u svim ustavima u zemljama u UN. Međutim, toga u javnosti u svetu danas ima jako malo i demokratija je ponovo ugrožena, od SAD, Rusije, pa evo i kod nas", rekao je.

"Gde je problem - u velikim društvima treba ovladavati masama, jer su glasovi na tržištu, pa kao i svaka druga tržišna ekonomija, tako i ova politička - to je borba za glasove.

Reklame lažu, hvale se da bi prodali svoju robu, tako i političari hvale svoju robu da bi je prodali. To je sudbina parlamentarne demokratije. Ali, iz toga ne treba izvesti zaključak da je demokratija samo demagogija. Ona se štiti od demagogije, populizma, stvaranjem jakih institucija", smatra Mićunović. 

U Srbiji danas, kaže Mićunović, te institucije nisu samostalne i u ravnoteži u kojoj jedna drugu kontrolišu. 

"Nije to nikakvo moje ogovaranje režima, o tome uostalom govore i u Briselu, kada govore o nama kao kandidatima za EU. To su standardi koji se moraju poštovati", rekao je Mićunović i istakao da se to danas u svetu mnogo ne poštuje, te da raste populizam i na istoku i na zapadu. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво