Joksimović: Srbija prepoznata kao ozbiljan kandidat za EU

Deklaracijom s preporukama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije, koja je danas usvojena, pozitivno je ocenjen napredak Srbije na tom putu, kaže za "Tanjug" ministarka zadužena za evrointegracije. Jadranka Joksimović napominje da postoji podrška Evropske komisije da se ove godine Srbiji otvori nekoliko poglavlja.

Jadranka Joksimović navodi nekoliiko pozitivnih preporuka evropskih parlamentaraca i ističe da su uvaženi pojedini amandmani naših poslanika.

"Posebno su pozdravljene ekonomske reforme i stabilizacija javnih finansija, budžetske projekcije i projekcije rasta. Jedan važan segmen pozitivnih ocena je vezan za ulogu Srbije u regionalnim odnosima i saradnji", kaže Joksimović i objašnjava da su u ceo proces pristupanja Srbije uključene brojne evropske institucije, pa tako i naši i poslanici Evropskog parlamenta.

Parlamentarni odbor je zasedao šesti put, kaže Joksimović, dodajući da vrlo važno da se u Evropskom parlamentu razgovara o Srbiji, o našem napretku na putu ka Evropskoj uniji.

U EP učestvuju različite političke partije iz različitih zemalja i one oslikavaju raspoloženje u tim zemljama članicama, kaže Joksimović, te navodi da je u EU nesumnjivo primećeno da je Srbija pokazala konstruktivnu ulogu u regionu učešćem u raznim regionalnim inicijativama te kako kaže, retorikom koja je delovala u konstruktivnom pravcu.

"Pozdravljeni su dometi Berlinskog procesa, inicijative koja je vezana za zemlje Zapadnog Balkana - posebno kroz saradnju i povezanost kroz infrastrukturne i druge projekte", navodi Joksimović.

Evropski poslanici cenili su i napredak u unutrašnjim reformama, poput one u pravosuđu, jer je reč o važnom poglavlju 23 i akcionim planovima koji se u vezi s njim sprovode.

"Pozvani smo da dalje spovodimo reformske procese, da jačamo vladavinu prava, medijske slobode. Jedan vrlo dobra formulacija je ovog puta upotrebljena, 'unapređenje kulture novinarstva' što mislim da je termin koji možda na bolji način oslikava zapravo probleme, na koje često ukazuju iz različitih institucija u Evropskoj uniji", kaže Joksimović i dodaje da unapređenje kulture novinarstva svakako ne može da škodi.

Ističe da je podržan i set medijskih zakona koji su usvojeni u Srbiji, te da se poziva na doslednu primenu tih zakona, što je, kako primećuje, sasvim razumljivo".

Joksimović napominje i da je vrlo važan amandman naše delegacije unet u Deklaraciju sa preporukama.

Uz poziv za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uneta je odredba da je neophodno što ranijeg uspostaviti Zajednicu srpskih opština.

Za srpsku stranu, kako objašnjava, dijalog bez tako važnog dela kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština ne bi imao svoj pun smisao.

"Dobro je što su to evropski poslanici prepoznali", smatra Joksimović.
Ministarka ističe da su izuzetno povoljno ocenjeni ukupni kapaciteti administracije Srbije za vođenje pregovora kao i snažna politička volja koja postoji da se pregovori o pristupanju EU sprovode.

"Vrlo je važno pohvaliti ljude u administraciji koji rade jedan važan i dobar posao za zemlju. Dobro je što je to primećeno, da su naši administrativni kapaciteti uz političku volju koja daje signal ljudima da rade na dobar način svoj posao vezan za pregovore, prepoznata ovaj put, i to je naglašeno", rekla je Joksimović, primetivši da je imidž Srbije bitno popravljen u zemljama EU i šire.

"Srbija je, kada vidite ovakve preporuke, prepoznata kao ozbiljan kandidat za članstvo u EU", zaključila je Joksimović.

Poseta Hana važžna, iskreno je posvećen prošširenju

Uoči sutrašnje posete visokog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana Srbiji, ministarka zadužena za evropske integracije kaže za Tanjug da će teme sastanka biti odnosi među državama u regionu, nastavku pristupanja Srbije EU te o predpristupnim fondovima.

Ona je ocenila da su posete komesara Hana Srbiji i regionu vrlo važne jer je on na iskren i razuman način posvećen proširenju.

Ministarka je rekla i da retorika u regionu nije uvek, "najsrećnija", ali da se Srbija u tom smislu odgovorno ponaša.

"Svi potezi Srbije u regionu pre svega su uslovljeni državnim i nacionalnim interesima, a naš nacionalni, ekonomski i politički interes je stabilan region. Verujem da će i drugi pokazati viši stepen odgovornosti", navela je Joksimović.

Na sutrašnjem sastanku sa komesarom Hanom razgovaraće se o daljem putu Srbije ka EU, te o fondovima EU, kaže ministarka.

"Vrlo je dobro da komesar Johanes Han redovno posećuje Srbiju i da je prisutan i u regionu. On je zaista, na jedan kontinuiran način, pokazao pre svega dobru volju i dobru nameru prema Srbiji kao zemlji kandidatu".

Joksimović napominje da postoji podrška Evropske komisije da se ove godine Srbiji otvori nekoliko poglavlja, za koja smo, kaže, u potpunosti pripremljeni.

"Reč je o tri ili četiri poglavlja do kraja godine", kaže Joksimović.

Joksimović je podsetila da je EU najveći donator Srbije sa više od dve milijarde evra u poslednjih deset godina koje je naša zemlja dobila u vidu bespovratne pomoći, kroz predpristupne i druge fondove.

Pomenula je i da njeno ministarstvo radi na "programiranju", odnosno, koordinaciji na određivanju projekata koji mogu da se finansiraju iz fondova EU, poput postrojenja za pročišćavanje vode, popravci lokale infrastrukture, škola, na projektima samozapošlavanja, lokalnog ekonomskog razvoja, itd. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво