Junker najavio strategiju mogućeg ulaska Srbije u EU 2025.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, u kojem je najavio da Komisija planira da do kraja naredne godine izradi Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine.

Portal "Juropijen Vestern Balkans" (European Western Balkans) navodi da se u Junkerovom pismu upućenom juče, u jednom od deset prioriteta u okviru "plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU", pominju Srbija i Crna Gora kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji čiju bi strategiju za uspešno pristupanje trebalo izraditi.

Kako je navedeno, "poseban naglasak stavlja se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbu protiv korupcije i kompletnu stabilnost čitavog regiona".

Pored govora "O stanju Unije", predsednik Junker je zajedno sa prvim potpredsednikom Fransom Timermansom poslao i Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta koje detaljno sadrži aktivnosti koje Komisija namerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja 2018. godine.

Pismo je danas objavljeno na sajtu Evropske komisije.

Junker je tokom jučerašnjeg govora "O stanju Unije" rekao da nema proširenja do kraja mandata komisije u ovom sastavu, i pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva.

"Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilnu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog parlamenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica", poručio je Junker pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Dodao je da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja "prioritet i fokus u pristupnim pregovorima".

Evropski analitičari smatraju da bi i za EU i za politiku proširenja bilo dobro da što pre dođe do ulaska jedne ili više zemalja Zapadnog Balkan u EU.

Do sada su najveće šanse za ulazak u EU članstvo u sledećem mandatu Evropske komisije dobijale upravo Srbija i Crna Gora kao zemlje koje su stigle najdalje u procesu pristupnih pregovora sa EU, ali i koje imaju najviše kapaciteta da te pregovore završe u najbržem roku.

Svake godine u septembru, predsednik Evropske komisije govori "O stanju Unije" pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Navodi se da se na ovaj način pokreće dijalog sa Evropskim parlamentom i Savetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsednik šalje Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, a što je posebno predviđeno "Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije" iz 2010. godine.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво