Junker najavio strategiju mogućeg ulaska Srbije u EU 2025.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, u kojem je najavio da Komisija planira da do kraja naredne godine izradi Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine.

Portal "Juropijen Vestern Balkans" (European Western Balkans) navodi da se u Junkerovom pismu upućenom juče, u jednom od deset prioriteta u okviru "plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU", pominju Srbija i Crna Gora kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji čiju bi strategiju za uspešno pristupanje trebalo izraditi.

Kako je navedeno, "poseban naglasak stavlja se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbu protiv korupcije i kompletnu stabilnost čitavog regiona".

Pored govora "O stanju Unije", predsednik Junker je zajedno sa prvim potpredsednikom Fransom Timermansom poslao i Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta koje detaljno sadrži aktivnosti koje Komisija namerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja 2018. godine.

Pismo je danas objavljeno na sajtu Evropske komisije.

Junker je tokom jučerašnjeg govora "O stanju Unije" rekao da nema proširenja do kraja mandata komisije u ovom sastavu, i pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva.

"Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilnu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog parlamenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica", poručio je Junker pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Dodao je da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja "prioritet i fokus u pristupnim pregovorima".

Evropski analitičari smatraju da bi i za EU i za politiku proširenja bilo dobro da što pre dođe do ulaska jedne ili više zemalja Zapadnog Balkan u EU.

Do sada su najveće šanse za ulazak u EU članstvo u sledećem mandatu Evropske komisije dobijale upravo Srbija i Crna Gora kao zemlje koje su stigle najdalje u procesu pristupnih pregovora sa EU, ali i koje imaju najviše kapaciteta da te pregovore završe u najbržem roku.

Svake godine u septembru, predsednik Evropske komisije govori "O stanju Unije" pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Navodi se da se na ovaj način pokreće dijalog sa Evropskim parlamentom i Savetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsednik šalje Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, a što je posebno predviđeno "Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije" iz 2010. godine.

broj komentara 56 pošalji komentar
(petak, 15. sep 2017, 09:20)
anonymous [neregistrovani]

Hajde sad

Imamo dve mogucnosti. Ili ce nam objasniti da ovu vest nismo razumeli, ili ce je potpuno ignorisati kao sto je mnogo puta bio slucaj. Treca varijanta (koja ukljucuje drugu mogucnost) je da ce nam pricati kako do Nove godine otvaramo jos 3 poglavlja.

(petak, 15. sep 2017, 09:15)
anonymous [neregistrovani]

Malo

Moze jedan mali referendum. Ko je za a ko ne?

Da vidimo sta narod hoce. A ne sta politicari hoce.

(petak, 15. sep 2017, 09:01)
anonymous [neregistrovani]

Čika Jova Zmaj je davno napisao pesmu

Jututunska juhahaha

(petak, 15. sep 2017, 08:39)
anonymous [neregistrovani]

optimizam

Junker je optimista. On jos sanja da ce EU postojati 2025.

(petak, 15. sep 2017, 08:37)
anonymous [neregistrovani]

Evropa

Ne bi Englezi izašli iz EU da je sve divno i krasno, a Srbija ce se pridruziti uniji isto kada i Turska.

(petak, 15. sep 2017, 07:54)
anonymous [neregistrovani]

Junker

Ja se radujem jer verujem da na Balkanu onda vise nece biti ratova,sankcija,inflacija,propasto ekonomija,nestasice lekova. A referenduma ce upravo te ulazne godine pabkako gradjani kazu i dotle ce se mnogo sto sta iskristalisati.Ono sto je vazno da ce se investicije sad i narednih godina uvecati a realna nezaposlenost mora da padne ispod 10 posto.

(petak, 15. sep 2017, 03:12)
anonymous [neregistrovani]

citaj - nidje veze

hahaha " moguceg"-bas mi se ovo svidja ;-)

(četvrtak, 14. sep 2017, 22:24)
anonymous [neregistrovani]

Evropska Unija

Da, postacemo clanica EU, ali - juce!

(četvrtak, 14. sep 2017, 22:23)
anonymous [neregistrovani]

Zasto nam treba EU?

iskreno, ja bih vise voleo da se Srbija okrene saradnji sa celim svetom (naravno i sa zemljama clanicama EU sto je i do sada bio slucaj), nego da budemo u drustvu sa Hrvatskom ili Bugarskom koje su po ekonomskim rezultatima gore od nas jer imaju vecu nezaposlenost i veci odliv stanovnistva. Dve najbogatije evropske zemlje, Norveska i Svajcarska nisu clanice EU. Mislite o tome.

(četvrtak, 14. sep 2017, 20:46)
Đorđe [neregistrovani]

Junker najavio strategiju mogućeg ulaska Srbije u EU

Svaka čast za gospodina Junkera i sve u EU koji žele da Srbija i Crna Gora što pre budu članice! Naše dve države će sigurno doprineti stabilnosti EU. Ja verujem i pre 2025 godine. Reforme se mogu brže izvršiti tj. zatvoriti sva pregovaračka poglavlja.