Ružić sa Rufom: Umesto više hiljada, 870 pozicija u javnim službama

Sistem javnog sektora u Srbiji se menja iz temelja, jer je cilj da on bude efikasan, ekonomičan i upravljiv, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u razgovoru sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejsom Rufom.

Ministar Branko Ružić je podsetio da su popisana radna mesta u javnim službama.

"Oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom su smanjena na oko 870", rekao je Ružić, navodi se u saopštenju Ministgarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sve javne službe će, kako je dodao, morati da usklade svoje unutrašnje organizacije i poslove sa Katalogom i tu neće biti više zloupotreba i izmišljanja radnih mesta samo u svrhu zapošljavanja.

Ružić je rekao da je Ministarstvo pripremilo set nacrta zakona koji uređuju radnopravne odnose i vrednovanje rada i sistem plata u javnim službama, autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama i da je plan da se oni vrlo brzo nađu pred poslanicima.

Ministar smatra da je ovakav sistem i pravičan, jer svim zaposlenima u javnim službama omogućava podjednako vrednovanje rada i nagrađivanja za zalaganje i rezultate, što će pozitivno uticati na njihovu motivisanost i kvalitet usluga.

Kada je reč o maksimalnom broju zaposlenih u državnim i lokalnim administracijama, a prema poslednim podacima ih je i za oko 6.700 manje od maksimalnog utvrđenog broja.

Ministar je takođe rekao da se paralelno radi na zakonima i pratećim propisima koji regulišu plate zaposlenih u ostatku sistema javne uprave.

"Cilj nam je da ih usvojimo do kraja godine i time zaokružimo i uredimo ceo sistem", istakao je Ružić, navodi se u saopštenju ministarstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво