Prvi udarac za Haradinaja, SAD ne žele promenu sporazuma o demarkaciji

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju ni jednu drugu verziju demarkacije sa Crnom Gorom osim one potpisane 2015. godine, piše prištinski dnevnik Zeri. Reakcija ambasade SAD usledila je pošto je novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj raspustio komisiju za demarkaciju.

Pozivajući se na zvaničnike američke ambasade u Prištini, Zeri piše da Vašington podržava sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom iz 2015. godine.

"SAD ne podržavaju ni jednu drugu verziju demarkacije sa Crnom Gorom osim one postignute i potpisane 2015. godine. Zbog toga, zvaničnici američke ambasade prate odluku premijera Ramuša Haradinaja, koji je prvog radnog dana raspustio komisiju za demarkaciju", navodi Zeri, pozivajući se na ambasadu SAD u Prištini.

Ramuš Haradinaj je, po stupanju na mesto šefa vlade, raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija na mesto šefa budućeg tima koji će se baviti tim problemom, javljaju mediji u Prištini.

Odgovarajući na novinarsko pitanje oko ovog stava SAD; Haradinaj je novinarima u Prištini rekao da "nema komentar", kao i da "zbog nerazumevanja engleskog jezika oni (novinari) nisu razumeli" navode diplomata SAD.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtev EU za dobijanje viznih olakšica, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova bila je žestoki protivnik dogovora koji su potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić.

Raspuštanje te komisije bilo je prilično očekivano s obzirom na ozbiljan sukob koji su tokom procesa demarkacije imali Haradinaj i sada već bivši šef komisije Murat Meha. Tokom jedne od sednica te komisije, Haradinaj je bacao geografske mape po kancelariji i teško optuživao Mehu da radi protiv interesa Kosova.

Crna Gora je u nekoliko navrata poslednjih godina navodila da je, što se Podgorice tiče, posao oko demarkacije okončan te da ratifikacija sporazuma koji su potpisali Tači i Lukšić predstavlja problem Prištine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 14. sep 2017, 12:16)
tanasko [neregistrovani]

Potrebno je samo malo inteligencije

Albanci na Kosovu su nacionalna manjina koja zivi u Srbiji kao i sve druge nacionalne manjine sa zagarantovanim pravima iz srpskog Ustava. Sve drugo je magla. Ono na sta su ih Amerikanci nagovorili da urade nije nista drugo nego kriminal odnosno kradja necega sto nije njihovo.

(četvrtak, 14. sep 2017, 09:59)
A.Semjonov [neregistrovani]

Delokrug

Pre ili kasnije Albanci ce morati da se sazive sa istinom da je Srbija specificna, nezavisna zemlja na Balkanu i na kraju, namesto sto zive na otetoj svetoj zemlji - priznati Srbiju kao svoju drzavu.

(sreda, 13. sep 2017, 17:22)
Dancic M. anonymous [neregistrovani]

Prvi udarac

Bice tih udaraca vise za Haradinaja a zavrsice nokdaunom odnosno zatvorom za ono sto je pocinio.

(sreda, 13. sep 2017, 16:34)
anonymous [neregistrovani]

Eto sta znaci clanstvo CG u NATO

Da nije CG u NATO drugacije bi Ameri pricali, ovako ne bi da talasaju izmedju 2 saveznika.