RSE: Zašto je velika Kina zainteresovana za malu Srbiju

Srbija se nalazi na značajnom logističkom i transportnom koridoru za Kinu u okviru njene inicijative "Jedan pojas – jedan put" i otuda značaj male zemlje kao što je Srbija za Kinu, kaže za RSE saradnica berlinskog Merkator instituta za kineske studije Helena Legarda.

Helena Legarda ukazuje da Meng Đendžu, specijalni izaslanik predsednika Kine i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, koji je ove nedelje boravio u poseti Srbiji, u partijskoj hijerarhiji stoji prilično visoko.

"Kada član Politbiroa ide u posetu nekoj stranoj zemlji smatra se da je to relativno važan događaj i u tom smislu ima značaja. U slučaju Srbije važno je istaći da je bilo visokih poseta kineskih lidera u poslednjih nekoliko godina, što definitivno pokazuje da je Srbija važna zemlja za Kinu", objašnjava Legardova.

Na pitanje radija sa sedištem u Pragu zašto je Kina zainteresovana za tako malu zemlju kao što je Srbija, Legardova kaže da interes Kine za Srbiju proizilazi iz geografskog položaja naše zemlje, jer se nalazi na važnoj logističkoj poziciji i transportnom koridoru prema Mediteranu, veoma značajnom za Kinu.

"Mnoge kineske kompanije aktivne su u Srbiji i širem regionu srednje i istočne Evrope, kao i Evrope, generalno. To je veoma važna komponenta kineske inicijative 'Jedan pojas – jedan put', koju Kina sada snažno promoviše kao svoju noseću spoljnopolitičku inicijativu", ističe nemačka sagovornica RSE.

Ukazuje da se Kina pozicionira na Balkanu te da će se videti kuda će to dalje voditi, a u međuvremenu Peking puno investira i dosta kineskog kapitala ulazi na Balkan.

Pritom, napominje, za kineske kompanije ponekad nije neophodno da slede pravne procedure ili regulativu EU, a na pitanje kakve političke posledice to može imati po Srbiju koja je i kandidatkinja za članstvo u Uniju, odgovara da je to teško proceniti, ali da, u principu, kineske investicije u Srbiji ne bi trebalo da imaju bitan uticaj na ulazak Srbije u EU.

Legardova priznaje da je evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana definitivno spor proces, kao i dobijanje evropskog novca za infrastrukturne projekte u regionu, posebno u poslednje vreme kada je EU fokusirana na sopstvene probleme.

"To dovodi do toga da se mnoge zemlje regiona okreću Kini, jer od nje lakše i brže dobijaju fondove za te namene. To, naravno, ne znači da će te države izabrati Kinu, a odbaciti EU ili obrnuto. To samo znači da sada definitivno koriste prednosti obe strane", zaključuje saradnica berlinskog instituta Merkator za kineske studije u razgovoru za RSE.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 13. sep 2017, 16:40)
anonymous [neregistrovani]

Izvinite...

...odakle vam to da je Srbija mala?