Stefanović: Jača saradnja sa Kinom u oblasti bezbednosti

Potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović je izjavio, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika Kine i sekretarom Centralne komisije za političke i pravne poslove Mengom Đijendžuom, da će Srbija i Kina produbiti saradnju u oblasti bezbednosti.

Nebojša Stefanović je nakon sastanka novinarima u Palati "Srbija" rekao da je s Mengom razgovarao o važnim pitanjima – borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma, i kako iskoristiti nove i savremene tehnologije kako bi bili efikasniji u ovoj borbi.

Podsetio je da je MUP započeo saradnju sa kineskom kompanijom "Huavej" u okviru projekta "Bezbedan grad", gde ćemo kroz sistem kamera i različitih softvera imati bolju kontrolu saobraćaja i efikasniju borbu protiv organizovanog i drugih vidova kriminala, kao i sprečavanja krivičnih dela.

Kako je rekao, Meng predvodi impresivnu delegaciju, jer su u njoj i zamenik ministra javne bezbednosi, zamenik ministra državne bezbdnosti, pomoćnik ministra spoljnih poslova i generalni sekretar saveta bezbednosti, što, primetio je Stefanović, pokazuje koliku pažnju poklanja Meng ali i Kina saradnji u oblasti bezbednosti sa Srbijom. 

Navodeći da je s gostom razgovarao o saradnji u suprostavljanju terorizmu i estremizmu, Stefanović je rekao da će MUP produbiti i nastaviti da jača odnose s Ministarstvom javne bezbednosti Kine, sto će omogućiti bolju razmenu informaciju o svima koji bi mogli da ugroze bezbednost naših zemalja. 

"To važi i za razmenu informacija u cilju odlučnog suprotstavljanja potencijalnom teorizmu i estremizmu za sve koji bi mogli da pomisle da naše zemlje mogu da budu laka meta", naveo je Stefanović. 

Zahvalio je Mengu na ponudi da kineski instruktori dođu u Srbiji, kao i da naši ljudi idu u Kinu na obuku kako bi naša policija bila efikasnija.

Takođe, dodao je, Srbija je veoma zahvalna Kini na pricipijelnom stavu da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, te istovremenonželi da produbi u svim oblastima saradnju.

"MUP i svi bezbednosti organi će pružiti bezbednost i maksimalnu zaštitu kineskim privrednicima i turistima, kojih je sve više i svima koji hoće da investiraju u našu zemlju. Želim da uverim naše goste da u svetlu naših sve bližih bratskih odnosa mogu da računaju na Srbiju i MUP u svakom trenutku", poručio je Stefanović.

Meng: Zajedno ćemo se suprotstaviti terorizmu 

Meng je novinarima preneo da je na sastanku dogovoreno da će Srbija i Kina preduzeti jake mere u suzbijanju organizovanog i prekograničnog kriminala, te da će se zajedno suprotstaviti terorizmu.

U okviru strateškog partnerstva Srije i Kine, objasnio je, organi sprovođenja zakona i bezbednosti dve zemlje dalje će jačati međusobnu saradnju.

Meng je preneo prijateljski pozdav predsednika Kine Si Đinpinga bratskom i prijateljskom narodu Srbije, navodeći da je i daanašnji susret bio prijateljski i uspešan, te da je postignut konsenzus o više važnih pitanja. 

"Kineska vlada je posvehcena daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom", poručio je Meng dodajući da će organi bezbednosti dve zemlje produbljivati saradnju kako bi povećali bezbednost svojih građana, ali i doprineli većoj bezbednosti u okruženju.

Zajedno ćemo obezbediti interese naših zemalja i naših građana, zaključio je Meng.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво