Jevtić: Zajednički ćemo rešavati probleme sa Albancima

Dalibor Jevtić, potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak i zajednice rekao je za RTS da će prioritet u budućem radu biti povratak raseljenih. Nećemo se ponašati ucenjivački, već ćemo zajednički rešavati probleme sa komšijama Albancima, istakao je Jevtić.

Sa 62 glasa "za" poslanici kosovskog parlamenta izabrali su novu vladu. Novoizabrani premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će dijalog sa Beogradom biti nastavljen i da nema alternative.

Dalibor Jevtić rekao je za RTS da Srbi na KiM mogu da očekuju rešavanje problema koji su nagomilani.

"Naš prioritet u budućem radu je rad na temama koje će poboljšati povratak raseljenih, kao i opstanak", kaže Jevtić.

Prema njegovim rečima, prioritet je dat na temama koje su važne za srpski narod, a to je formiranje ZSO kao i pitanja koja se odnose na proces povratka i rešavanje pitanja uzurpirane imovine.

"Želim da istaknem važnu činjenicu da ova vlada Kosova zavisi od glasova Srpske liste. I naša politička pozicija biće drugačija, samim tim ćemo imati drugačiji mehanizam u donošenju odluka koje su važne, koje treba da to što nije valjalo u priošlosti promene sada u budućnosti i da uspemo da donošenjem odluka, akata i zakona pomognemo da se ti probelim rešavaju na drugačiji način", istakao je Jevtić.

Kaže da želi da se vrate svi koji su raseljeni, a proces povratka zavisi i od same želje onih koji su se raselili da se na KiM vrate. Taj broj je oko 20.000 ljudi.

"Moramo da napravimo jasnu strategiju i plan sa ovom kosovskom vladom da ih vratimo u što kraćem roku, a za to je potrebna i politička podrška nove vlade", rekao je Jevtić.

Osamdeset odsto Srba na KiM živu u ruralnimn sredinama. Nakon uvida u stanje, kakva je situacija u Ministarstvu poljoprivrede, Jevtić veruje da će ministar Nenad Rikalo biti u prilici da javnost obavesti o načinu rešavanja problema.

"Nećemo se ponašati ucenjivački već ćemo zajednički rešavati probleme sa komšijama Albancima, jer su oni ti sa kojima ovde živimo", zaključio je Jevtić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара