Dačić u Vijetnamu: Odlučili smo da ukinemo vize za građane obeju zemalja

Vijetnam neće odustati od stava o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, izjavio je u Hanoju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da dve zemlje veže tradicionalno i dugotrajno prijateljstvo, te da je odlučeno o ukidanju viza za sve građane dveju država.

Ivica Dačić je rekao da će Srbija podržavati Vijetnam u međunarodnim forumima.

"Cilj je i da se razvija ekonomska saradnja. Pripremamo posetu privrednika, ovde u Vijetnamu, u dogovoru sa predsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova i dogovorili smo se da ukinemo vize sa sve obične pasoše, odnosno za sve građane Vjietnama i Srbije", precizirao je ministar Dačić.

Dačić je podsetio je Vijetnam jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta, 13. po po redu po broju stanovnika.

Podsetio je da se ove godine navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 60 godina od tadašnje posete Ho Ši Mina Beogradu i Titu.

"Vijetnam je još jednom ponovio svoj stav, da neće menjati svoju poziciju odnosno da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. U tom smislu smo veoma zahvalni Vijetnamu. Takođe i mi ćemo podržavati Vijetnam u međunarodnim forumima", rekao je Dačić.

Inače, Dačić je u Hanoju razgovarao sa predsednikom Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Pukom.

Na sastanku je obostrano ocenjeno da se sveobuhvatni bilateralni odnosi između dva naroda i dve države razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Nova stranica unapređenja političkih i privrednih veza  

Predsednik Vlade Vijetnama istakao je da poseta ministra Dačića otvara novu stranicu unapređenja političkih i privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Posebno je podvukao potencijal koji obe države imaju za povećanje trgovinske razmene, kao i za razvoj tehnologija za modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

Šef srpske diplomatije i predsednik Vlade Vijetnama saglasili su se i ukazali važnost razmena privrednih delegacija, predstavljanja potencijala na sajmovima, kao i organizovanja poslovnih foruma kao osnove za dalji razvoj privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Predsednik Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Puk potvrdio je i snažnu podršku Vijetnama teritorijalnom integritetu Republike Srbije i principima poštovanja međunarodnog prava.

Sagovornici su se složili i o važnosti međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

Proširenje bilateralne saradnje

Ivica Dačić razgovarao je i sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom spoljnih poslova Fam Bin Minom. 

Zajednički je konstatovano da je veoma dobre i prijateljske odnose dve države neophodno unaprediti jačanjem privredne saradnje i intenziviranjem razmena poseta na visokom i najvišem nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U dužem srdačnom i prijateljskom razgovoru ministri su utvrdili predstojeće aktivnosti u cilju proširenja bilateralne saradnje i međusobne podrške na međunarodnom planu.

Ministri Fam Bin Min i Ivica Dačić su podsetili na višedecenijsko prijateljstvo i saradnju dva naroda i dve države koje ove godine obeležavaju i 60 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije je svog sagovornika veoma iscrpno informisao o tekućim političkim događanjima u Srbiji, tokom reformi, kao i o prioritetima spoljne politike Srbije.

Dogovoreno je i organizovanje privrednog foruma u cilju međusobnog upoznavanja privrednih i investicionih potencijala dve države, a ministar Dačić pozvao je svog domaćina da u najskorije vreme poseti Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво