Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj

Povodom incidenta koji se dogodio u subotu u Zagrebu kada su predstavnici Autohtone Hrvatske stranke prava iznosili proustaške i antisrpske političke stavove ispred sedišta Srpskog narodnog vijeća i zapalile primerak samostalnog srpskog nedeljnika "Novosti", Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj.

Protestna nota je uručena otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu.

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obeležja", navodi se u saopštenju MSP-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da se izvršioci krivičnih dela optuže i kazne po zakonu.

"MSP očekuje od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa, da ubuduće spreči ovakve skupove sa izvesnim krajem, a to je vređanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u celini", navodi se u protestnoj noti.

Grupa članova desničarske Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu je pretila premijeru Andreju Plenkoviću, u slučaju da skine ploču sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu. Na protestu su zapalili primerak srpskog nedeljnika Novosti.

Reagujući povodom tog slučaja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta izrazila želju za dijalogom i dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom.

"Ali to podrazumeva da se svaka od strana uzdržava od nekih poteza koji mogu biti provokacija ili vređanje osećanja srpskog i hrvatskog naroda", istakao je Dačić.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије