Brnabić: Slovenija – iskren prijatelj Srbije

Odnosi Srbije i Slovenije su prisni i prijateljski, Slovenija je jedan od naših najvećih ekonomskih partnera i snažno nas podržava na evropskom putu, a njena iskustva u mnogim oblastima, a pre svega u lokalnoj upravi, su od izuzetnog značaja, poručila je na Bledu premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ana Brnabić se, uoči Bledskog strateškog foruma, sastala sa potpredsednikom Vlade Slovenije i ministrom za javnu upravu Borisom Koprivnikarom, sa kojim je razgovarala o nizu pitanja pospešivanja saradnje dve zemlje, a posebno o tome kako da lokalna uprava postane modernija, naprednija i više na usluzi građanima.

"Razgovarali smo kako Srbija može da ide brže, pre svega u korist svojih građana, kako bi dobili efikasnije usluge i privredu", rekla je Brnabićeva podsetivši da je, na mestu ministra uprave i lokalne samouprave početkom ove godine u Ljubljani potpisala sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije javne uprave.

Podsetila je da je po ugledu baš na Sloveniju Srbija organizovala Kancelariju za javnu upravu i digitalizaciju.

Ukazala je da sa Slovenijom Srbija ima jako dobre i prisne političke i ekonomske odnose.

"Slovenija je jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera i investitora sa više od milijardu evra investicija, i preko 600 kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 35.000 ljudi. Čast mi je da imam priliku da razgovaram sa predstavnicima slovenačke vlade o nastavku proširenja naše saradnje koja je u trgovinskom smislu od 2015. do 2016. skočila za pet odsto i očekujem da će se taj trend nastaviti", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je veoma važno pomenuti da je Slovenija iskreni zagovornik proširenja EU i evropskih integracija Srbije i da našoj zemlji pruža veliku podršku na tom putu.

Takođe je podsetila da je Srbija sa Slovenijom deo Berlinskog procesa, i da imaju u tome dva zajednička prioriteta – digitalizaciju i saradnju mladih.

"U mnogome se naši fokusi poklapaju", konstatovala je Brnabićeva.  

Digitalizacija kao razvojni prioritet Srbije

Premijerka Srbije je istakla da je digitalizacija jedan od osnovnih prioriteta Vlade i da u njoj vidi šansu za brži ekonomski rast Srbije i razvoj celog društva, koji će građanima omogućiti bolji kvalitet života.

Podsetila je i da je Vlada osnovala Kancelariju za IT i eUpravu, koja se nalazi pri kabinetu predsednika Vlade kako bi se uvođenje elektronske uprave u Srbiji u punom kapacitetu ubrzalo i građani brzo osetili sve prednosti korićenja elektronskih usluga. 

"Samo od početka godine, više od sedam miliona dokumenata preneto je u elektronski oblik, što je ogroman pomak u odnosu na ranije, kada elektronska uprava nije bila prioritet i sve je išlo znatno sporije", izjavila je predsednica Vlade.

Brnabićeva je naglasila da digitalizaciju vidi kao šansu da Srbija unapredi svoju konkurentnu poziciju i uhvati priključak sa razvijenim zemljama.

Vlada intenzivno radi na reformi obrazovnog sistema, jer su "digitalizacija i obrazovanje put da Srbija vaspita mlade generacije koje su spremne za izazove 21. veka. Od ove školske godine, Informatika je postala obavezan predmet u petom razredu osnovne škole, a na tehničkim fakultetama povećane su kvote za upis studenata, što predstavlja početak reforme obrazovanja koja ima za cilj formiranje mladih ljudi koji kritički razmišljaju i u izazovima vide šanse, umesto da odustaju na prvoj prepreci", ukazala je ona.

Kao primer kako se digitalizacija i obrazovanje povezuju, ona je navela i uvođenje elektronskih servisa u osnovne škole "eProsveta" i "esDnevnik", koji će omogućiti bolji uvid u informacije u sistemu obrazovanja potrebnih za pravovremeno donošenje odluka, bolje povezivanje učenika, profesora i roditelja, što će omogućiti pravovremeno usmeravanje đaka tokom školovanja, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije. 

Potpredsednik Vlade Slovenije rekao je da se raduje nastavku saradnje sa premijerkom Brnabić, koju je započeo još dok je bila ministarka, na već započetim projektima.

"Ti projekti su namenjeni boljem delovanju celokupne vlade i javnog sektora", objasnio je Koprivnikar.

Koprivnikar je kazao da dve zemlje imaju prijateljske odnose i da Slovenija podržava Srbiju u njenim naporima da učini državnu administraciju modernijom, efikasnijom, u skladu sa svetskim trendovima.

Istakao je da se svet stalno menja i da vlade moraju hitro i odlučno reaguju u korist svojih građana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво