Vulin: Priština pokazuje da joj nije stalo do dijaloga

Kada god se dođe do toga šta sve albanska strana nije uradila kada je u pitanju sprovođenje Briselskog sporazuma, nađe se neki Srbin koji treba da svojim hapšenjem i stradanjem skrene pažnju od svega toga, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ističe da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će sprovoditi vežbe i sa NATO-om, i sa SAD i sa Rusijom.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da jučerašnje hapšenje Srbina na Kosovu i Metohiji pokazuje da Prištini nije stalo do dijaloga, niti do sprovođenja Briselskog sporazuma i svega onoga što čini uslove da bi život na prostoru Kosova i Metohije bio bolji i sigurniji.

"Na ovaj način se kaže – mi hoćemo teritoriju, a nećemo ljude, mi hoćemo zemlju na kojoj su Srbi živeli, a nećemo Srbe koji su na njoj živeli", naveo je Vulin upitan da prokomentariše hapšenje Dragana Mitrovića u Suvoj Reci.

"Kada god se dođe do pitanja Zajednice srpskih opština, do toga šta sve albanska strana nije uradila kada je u pitanju sprovođenje Briselskog sporazuma, do toga da predstavnici Prištine imaju nekih svojih političkih problema, onda se nađe neki Srbin koji treba da svojim hapšenjem i stradanjem skrene pažnju od svega toga", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da vrši pritisak gde god može, da se takve stvari ne dešavaju i da se, kako je rekao, neko bar jednom dozove pameti i da razume šta radi.

"Ovo više nije pitanje ni za nas, ovo, skoro, nije pitanje ni za Prištinu, jer znamo da su se uvek tako ponašali, ovo je pitanje za onoga ko garantuje Briselski sporazum i pitanje za EU da nam kaže dokle i da li će tolerisati ovakvo nasilje", naveo je Vulin.

Istakao je da je uhapšeni 74-godišnjak bio samo rezervista Vojske Jugoslavije, koji nije učestvovao ni u kakvim ratnim sukobima, osim što je živeo za vreme NATO agresije na KiM –"tamo gde se rodio, i ništa više".

"Vojska Srbije će vežbati i sa NATO-om, i sa SAD i sa Rusijom"

Vulin jr ponovio da vojna neutralnost ostaje opredeljenje Srbije, bez obzira na to sa kim Vojska Srbije izvodi vojne vežbe.

"Mi smo vojno neutralna zemlja, vežbaćemo sa svima od kojih možemo nešto da naučimo, a to znači i sa predstavnicima NATO-a i sa predstavnicima ODKB-a i sa predstavnicima oružanih snaga SAD i sa predstavnicima oružanih snaga Ruske Federacije", rekao je Vulin u Vranju odgovarajući na pitanje u vezi sa izjavom ministra spoljnih poslova Letonije da se za zemlje koje vežbaju sa Rusijom dovodi u pitanje budućnost u EU.

Prema Vulinovim rečima, mi samostalno odlučujemo o našoj spoljnoj politici i da samostalno odlučujemo o svojoj vojnoj saradnji.

"VS će sprovoditi politiku državnog rukovodstva, a državno rukovodstvo je jasno formulisalo da je država Srbija vojno neutralna zemlja. Shodno tome, niko ne može da nam određuje i ni iz jednog razloga ni sa kim ćemo vežbati ni od koga ćemo učiti i šta ćemo raditi", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, naša vojska je garant stabilnosti i bezbednosti, ne samo Srbije, već i celog regiona, a takva je, između ostalog, zato što je vojno neutralna.

"Mi ćemo nastaviti da jačamo našu vojsku, da je naoružavamo, poboljšavamo materijalni položaj naših pripadnika i bićemo garant mira i stabilnosti za čitav ovoj prostor", poručio je Vulin.

Napomenuo je da ne vidi nijedan razlog zašto bismo menjali našu državnu politiku, ističući da će Srbija nastaviti da vodi računa o svojim interesima na prvom mestu.

"Nemamo nameru da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, baš kao što nemamo nameru da učestvujemo u sukobima velikih koji nisu naši sukobi", zaključio je ministar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво