Kurti: Dijalog Beograda i Prištine je "mrtav"

Osnivač pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Aljbin Kurti smatra da nema razloga za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ocenjuje da je taj proces "mrtav".

"Pitanje je zašto da nastavimo propali proces, neuspeli model? Sarađivaćemo sa Briselom, Berlinom i Vašingtonom da pokrenemo dijalog sa njima o odnosima Kosova i Srbije", rekao je Kurti u intervjuu za list Jeta ne Kosove odgovarajući na pitanje da li će ako postane premijer nastaviti dijalog.

To znači, kako je objasnio, dijalog sa partnerima za rešavanje problema sa političkim protivnikom, a ne dijalog sa protivnicima u kojem su partneri pozicioirani kao neutralni arbitri.

Dijalog, prema njegovim rečima, nije doneo napredak u odnosima Beograda i Prištine, a ni u integraciji zajednica.

Rekao je da je aktuelni dijalog Beograda i Prištine "asimetričan" tvrdeći da o tome ne postoji nacionalni konsenzus na Kosovu.

"Zbog ovog dijaloga bez principa, međunarodni zvaničnici ne traže od Srbije da prizna Kosovo. A za uspostavljanje normalnih odnosa, Srbija treba da prizna Kosovo", rekao je Kurtić.

Beograd takođe, smatra Kurti, "treba i da se izvini za ratne zločine i isplati odštetu kao i da vrati dokumentaciju i ukradenu imovinu".

"To su prvi koraci ka mogućoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i oni mogu da se ostvare uz pomoć i na insistiranje Vašingtona, Berlina i Brisela", zaključio je Kurti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 29. avg 2017, 14:33) - Sredoje [neregistrovani]

Pregovori, normalizacija odnosa,...?!

Ljudi sta se vise ovo desava, jos ce cak oni i da nas tuze i da traze ratnu odstetu i imovinu koju je kako kaze Srbija njima uzela a to sto su oni separatisti i i odcepili deo Srpske teritorije to nista,...strasno...