Markotić u oproštajnim posetama kod srpskih zvaničnika

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i predsednica Skupština Maja Gojković primili su u oproštajnu posetu ambasadora Republike Hrvatske Gordana Markotića.

Predsednik Vučić je ambasadoru Markotiću zahvalio na saradnji i njegovom doprinosu razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, navedeno je u saopštenju iz Predsedništva.

Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će, uprkos pitanjima koja opterećuju odnose dveju zemalja, kroz zajednički rad, biti ispunjen deo obaveza iz Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, potpisane prošle godine.

Na sastanku je, s tim u vezi, dogovoreno da se u narednom periodu intenzivira rad mešovitih komisija za rešavanje otvorenih pitanja.

Predsednik Vučić je pozvao hrvatski državni vrh da pokloni veću pažnju položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i naglasio da će Srbija nastaviti da odgovorno ispunjava obaveze prema hrvatskoj i drugim manjinama koje ovde žive.

Na sastanku je konstatovano da će predstojeća zvanična poseta predsednika Vučića Hrvatskoj, na poziv predsednice Grabar-Kitarović, dati podsticaj razvoju odnosa i svih oblika saradnje dveju zemalja, a posebno ekonomskoj.

Predsednik Vučić je ambasadoru Markotiću poželeo mnogo uspeha u nastavku diplomatske karijere.

Joksimovićeva i Markotić: Važne su odgovorne političke poruke

Markotića je primila i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Oni su razgovarali o biletralnim odnosima dve zemlje, procesu evropskih integracija Srbije, stanju u Evropskoj uniji, odnosima u regionu i drugim temama.

Joksimovićeva je naglasila da su odnosi Srbije i Hrvatske važni, ne samo za dve države, već i region i da bi otvorena pitanja trebalo rešavati iskrenom međusobnom komunikacijom.

Ocenila je da negativna retorika ne sme da se čuje od visokih zvaničnika, jer kao takva može negativno uticati na dobrosusedske odnose.

Istaknuto je da je stabilnost regiona u interesu obe države.

Naglašeno je da postoji prostor za saradnju u oblasti evropskih integracija i zajedničkih projekata prekogranične saradnje u pograničnim opštinama od kojih su neki već započeti, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ambasador Markotić je ukazao na važnost izgradnje zajedničkog suživota kroz ostvarivanje interesa građana obe zemlje.

Ministarka evropskih integracija upoznala je ambasadora Hrvatske sa dinamikom pristupnih pregovora i daljim planovima Srbije u procesu evropskih integracija.

Jadranka Joksimović poželela je Gordanu Markotiću uspeh u budućem radu i zahvalila na saranji koju su ostvarili tokom njegovog službovanja u Beogradu.

Markotić kod predsednice parlamenta

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković primila je Gordana Markotića, zahvalivši mu se na saradnji i ličnom doprinosu razvoju odnosa Srbije i Hrvatske.

Gojković i ambasador Markotić istakli su obostrani interes za jačanje parlamentarne saradnje između dve zemlje na najvišem nivou, kao i između grupa prijateljstava dva parlamenta, posebno imajući u vidu značaj parlamentarne saradnje u okviru ukupnih odnosa.

 Predsednica Narodne skupštine i ambasador Markotić saglasili su se o značaju dijaloga za unapređenje odnosa Srbije i Hrvatske, a u tom okviru istaknuta je važnost intenziviranja rada mešovitih komisija za rešavanje otvorenih pitanja, navodi se u saopštenju iz parlamneta.

I Maja Gojković poželelaje uspeh ambasadoru Markotiću u daljim diplomatskim aktivnosima.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво