Autonomni ženski centar piše premijerki

Vreme je da se usvoji novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, smatra Autonomni ženski centar i od premijerke Ane Brnabić traže da spreči dodatno odlaganje usvajanja Zakona sa kojim se već značajno kasni.

Centar navodi da ih je iznenadila informacija da ministar rada Zoran Đorđević predlaže formiranje nove radne grupe i izradu treće verzije nacrta Zakona, s obzirom na to da su predstavnici ministarstva na čijem je čelu bili uključeni u izradu trenutnog nacrta Zakona.

Takođe, izrada novog nacrta zahtevala bi dodatna izdvajanja iz budžeta Republike Srbije i neminovno bi odložila njegovo usvajanje, ukazuju u Centru.

Zato AŽC traži da se premijerka Ana Brnabić oglasi i spreči dodatno odlaganje usvajanja Zakona sa kojim se već značajno kasni.

Podsećaju da je nedavno potpredsednica Vlade, ministarka Zorana Mihajlović, izjavila da je "pripremljen Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će uskoro biti usvojen" i oko kog je postignut "širok društveni konsenzus".

Takođe, podsećaju da je Mihajlovićeva tada rekla da još nema pozitivnog mišljenja od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane. 

"Izgleda da nacrt Zakona neće ni dobiti očekivano 'pozitivno mišljenje'. Naše pitanje je zašto? Da li se ovde radi o (muškoj) dominaciji i želji da se uspostavi kontrola nad pravima žena, odnosno u oblasti koja duboko pogađa tradicionalno srpsko društvo? Da li je namera da se ono ne promeni, ili bar ne tako brzo kako je predložila ministarka Mihajlović?", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, zbog svega toga traže reakciju premijerke.

Podsećaju da izrada novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti traje od polovine 2015. godine.

Februara 2016. je iz skupštinske procedure povučena prva verzija nacrta, tada Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, nakon oštre reakcije organizacija civilnog društva, među kojima je bio i Autonomni ženski centar.

"Možda ovaj nacrt Zakona nije najbolji, ali izražavamo sumnju da će naredni biti bolji, stoga tražimo da se što pre nađe u skupštinskoj proceduri", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара