Autonomni ženski centar piše premijerki

Vreme je da se usvoji novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, smatra Autonomni ženski centar i od premijerke Ane Brnabić traže da spreči dodatno odlaganje usvajanja Zakona sa kojim se već značajno kasni.

Centar navodi da ih je iznenadila informacija da ministar rada Zoran Đorđević predlaže formiranje nove radne grupe i izradu treće verzije nacrta Zakona, s obzirom na to da su predstavnici ministarstva na čijem je čelu bili uključeni u izradu trenutnog nacrta Zakona.

Takođe, izrada novog nacrta zahtevala bi dodatna izdvajanja iz budžeta Republike Srbije i neminovno bi odložila njegovo usvajanje, ukazuju u Centru.

Zato AŽC traži da se premijerka Ana Brnabić oglasi i spreči dodatno odlaganje usvajanja Zakona sa kojim se već značajno kasni.

Podsećaju da je nedavno potpredsednica Vlade, ministarka Zorana Mihajlović, izjavila da je "pripremljen Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će uskoro biti usvojen" i oko kog je postignut "širok društveni konsenzus".

Takođe, podsećaju da je Mihajlovićeva tada rekla da još nema pozitivnog mišljenja od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane. 

"Izgleda da nacrt Zakona neće ni dobiti očekivano 'pozitivno mišljenje'. Naše pitanje je zašto? Da li se ovde radi o (muškoj) dominaciji i želji da se uspostavi kontrola nad pravima žena, odnosno u oblasti koja duboko pogađa tradicionalno srpsko društvo? Da li je namera da se ono ne promeni, ili bar ne tako brzo kako je predložila ministarka Mihajlović?", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, zbog svega toga traže reakciju premijerke.

Podsećaju da izrada novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti traje od polovine 2015. godine.

Februara 2016. je iz skupštinske procedure povučena prva verzija nacrta, tada Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, nakon oštre reakcije organizacija civilnog društva, među kojima je bio i Autonomni ženski centar.

"Možda ovaj nacrt Zakona nije najbolji, ali izražavamo sumnju da će naredni biti bolji, stoga tražimo da se što pre nađe u skupštinskoj proceduri", zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 29. avg 2017, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

Родни центар или Женски центар

Ако се жене из Женског центра залажу за равноправност жена онда би требало да подрже достојан третман жена а не назови равноправност неких измишљених политичких полова (тзв "родова"). Политички пол који је наводно другачији од биолошких полова је постмодерна измишљотина.