Joksimović: Provokativna retorika iz regiona kakva ne sme da se čuje

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da postoji kontinuitet provokativne retorike iz regiona i da nije lako u tim uslovima biti pribran i posvećen saradnji kao što to predsednik Aleksandar Vučić radi.

Komentarišući izjavu iz Hrvatske da "sve zlo iz regiona dolazi iz Beograda", Joksimovićeva je u Dnevniku RTS-a istakla da su te reči došle od strane pomoćnika ministra od koga ne sme da se čuje takva retorika.

Kako je navela, takva retorika posebno ne sme da bude uperena prema susednoj zemlji u procesu evrointegracija.

Hrvatski ambasador u Beogradu će danas biti u oproštajnoj poseti kod Aleksandra Vučića i Jadranke Joksimović, a ministarka je navela da je to prilika da se Hrvatskoj prenesu stavovi i očekivanja.

"Ovo ne sme da se dešava i očekujem da EU ukaže Hrvatskoj da na ovaj način dobrosusedski odnosi nisu podržani nego se podrivaju", rekla je ministarka.

Komentarišući jučerašnje hapšenje muškarca iz grupe raseljenih Srba u Mušutištu, Joksimovićeva je rekla da je to pokazatelj nespremnosti Prištine da sarađuje i da obezbedi siguran povratak i opstanak Srba na KiM.

Poručuje da je dobro što će Vučić u četvrtak biti na sastanku sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini jer je to prilika da se iznesu očekivanja i primedbe.

"Nije lako u ovakvim uslovima ponašati se odgovorno, tu se razlikuju loši političari od sposobnih i odgovornih. Moramo da učestvujemo, da se pojavljujemo i da iznosimo naše stavove", rekla je Joksimovićeva.

Podsetila je da Evropska služba za spoljne poslove dva puta godišnje podnosi izveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

"Mislim da je jasno na kome je odgovornost za zastoj u dijalogu, svakako nije na Beogradu", rekla je ministarka i dodala da je visoki politički dijalog najbolji instrument normalizacije odnosa i priprema za tehničke sastanke.

Na pitanje o navodima o pojačanom pritisku na Srbiju u vezi sa Rusijom, Joksimovićeva je rekla da je Srbija suverena zemlja i da vodi odgovornu politiku.

Navodi da politizacija teme o pregovaračkom poglavlju 31 (zajednička spoljna i bezbednosna politika) nije dobra i podseća da Srbija doprinosi borbi sa bezbednosnim izazovima EU kroz migrantsku krizu.

Ističe i da države EU imaju različite odnose sa Rusijom a da se Srbija rukovodi spostvenim interesima.

"Nismo zastupnik ni ruskih ni drugih, već naših interesa", rekla je Joksimovićeva.

Kada je reč o IPA fondovima, ministarka ističe da su projekti na kojima se radi veoma vidljivi.

Poručuje da je EU najveći donator u Srbiji i da su nam na raspolaganju fondovi – od 2014. do 2020. milijardu i po evra bespovratne pomoći.

Taj novac se koristi za izgradnju kanalizacije, prečišćavanje voda, za škole, bolnice, puteve, obnovu od poplava...

Kaže da se njeno ministarstvo, onoliko koliko se bavi pregovorima sa EU, isto toliko bavi i fondovima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво