Odalović napustio skup u Zagrebu posle uvreda na račun Srbije

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je konferenciju o nestalima koja se održava u Zagrebu, nakon što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA i rekao da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda.

Konferencija na temu "Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na području Republike Hrvatske" sazvana je s ciljem ubrzanja procesa traženja nestalih osoba/lica, informisanja članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju taj proces.

U toku uvodnog izlaganja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, koji ujedno vodi Komisiju za zatočene i nestale Vlade Hrvatske, umesto izveštaja, koji nije bio primeren temi, izrekao je brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa.

On je, između ostalog, rekao da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je tada bivša JNA okupirala hrvatske teritorije i, kako je rekao, izvršila brojne teške zločine.

Povod da Odalović napusti konferenciju je bio kada je Sučić rekao da "sve zlo u regionu dolazi iz Beograda".

Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati takav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vređa država Srbija i napustio konferenciju.

U telefonskoj izjavi za Tanjug, Odalović je objasnio da prvenstveno nije u redu da se takvi skupovi zloupotrebljavaju "jer smo ovde da rešavamo sudbinu nestalih lica".

"Ostrašćenost sa kojom je predsednik Komisije govorio o Republici Srbiji bila je toliko izražena da je prisustvovanje takvom skupu, čiji je on ipak bio domaćin, bilo ponižavajuće", rekao je Odalović.

Istakao je da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rešavanju sudbine nestalih lica i to smatra svojim prioritetom.

"To je humanitarno, civilizacijsko ali i političko pitanje koje se sigurno neće rešavati ovakvim stavovima zvaničnika Republike Hrvatske", naveo je Odalović.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво