Završena rasprava o amandmanima na zakon o zemljištu

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o 47 amandmana na predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta. U toku je glasanje poslanika o predloženim amandmanima.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će za mesec-dva biti raspisan prvi poziv za IPARD sredstva iz fonda Evropske unije, koja će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji. 

"Postavilo se pitanje – šta je to bilo još pozitivno iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Pa ja nisam video da neko stoji i da čeka u redu za vizu. To su stvari koje su činjenice i koje niko ne može da demantuje", poručio je Nedimović u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje dela opozicije o koristima SSP-a. 

U raspravi o amandmanima na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Nedimović je rekao da su one preko potrebne jer popravljaju neke stvari koje su nedorečene SSP-om.

Na navode opozicije da je rasprava u parlamentu o tom zakonskom predlogu besmislena, Nedimović kaže da je načlena rasprava bila argumentovana, te da SSP ne bio mogao da bude popravljen bez predloženih izmena zakona. 

"Ovo nije besmislena rasprava. Tražili su je poljoprivrednici. Vlada to smatra kao prioritet, da na ovaj način popravimo sve što je ostalo nedorečeno iz SSP-a", kaže Nedimović i ističe da su poljoprivrednici kroz svoja udružanja upravo tražili da se odredba predloženih izmena zakona reši na način na koji je predloženo. 

U raspravi, zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić kaže da je opozicija iznela "puno čudnih teza" o temama koje nisu na dnevnom redu. 

"Ne raspravljamo o zakupu, o državnom zemljištu, o promeni SSP-a. Mi propisujemo uslove pod kojima ćemo ispuniti obavezu. Pronaći ćemo način da i obaveza bude ispunjena, da ne bude ugrožen naš evropski put, a u isto vreme ostvarena zaštita za naše poljoprivredne proizvođače. Ne raspravljamo o pravnim licima", kaže Orlić.

On navodi da je neverovatno komično šta čujemo kao obrazloženje od onih kojima su usta puna Evrope, a sad govore o tome da će biti havarija, da ćemo postati vazali i da će nas "upropastiti ovi koji dođu iz Evrope da pokupuju sve živo". 

Od onih, dodaje, koji su protiv evropskih integarcija slušamo da moramo da sprečimo primenu SSP-a, a onda kažu da se predloženim rešenjima destimulišu investitori i da im treba olakšati dolazak. 

Poslanik Narodne seljačke stranke i predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević kaže da je poslovica "znanje ima granice, neznanje nema" očigledno tačna kada je reč o stranci bivšeg režima, navodeći da je vlada Vojislava Koštunice pregovarala o SSP-u 2007. koji je naredne godine potpisao Božidar Đelić. 

"Oni nam ne dozvoljavaju ni da ispravimo one greške koje su napravili, a u skladu sa obećanjima koje su davali 2000. zemlja bi pripadala onima koji je obrađuju, a ne onima koji su nas obrađivali u stilu 'MK grupa', 'Delta'. Kada su prodali sve što se prodati moglo, sada su stekli neku naknadnu pamet i sada brane nešto što su prodali u ogromnim površinama", kaže Rističević.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta kaže da predložene izmene zakona ne treba doneti jer nemaju nikakvog smisla, te da su velika obmana navodi vlasti da se njima biti izmenjen SSP.

"To jedinostavno nije moguće. To što obmanjujete javnost da ćete sprečiti prodaju zemlje strancima brzo će se pokazati da je netačno", rekla je Radeta i navela da ako vlast iskreno želi da zaštiti srpskog poljoprivrednika i speči prodaju zemljišta strancima treba da pokrene izlazak Srbije iz SSP-a i prekine "bezumni put ka EU".

Navodi da je prodaja zemljišta strancima neustavna i dodaje da je većina poslanika koji će glasati za taj zakon bila apsolutno protiv prihvatanja SSP-a, a da je neverovatno da argumente koje su tada iznosili sada prećutkuju i govore o koristima SSP-a za Srbiju.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije – Nova Srbija takođe je za suspenziju SSP-a i pregovora sa EU i ocenjuje da su predložene izmene zakona loše jer se njima "baca prašina u oči", te da je poenta da sprečimo ili da povratimo državno poljoprivredno zemljište. 

Poslanik DSS-a Dejan Šulkić navodi da će Srbiju skupo koštati posledice obaveza iz SSP-a sa neizvesnom evropskom perspektivom. 

Šulkić kaže da se zapravo ne odlaže prodaja zemljišta nego pod određenim uslovima dozvoljava njegova prodaja državljanima zemalja EU i ocenjuje da je trebalo pooštriti uslove za pravna lica.

Lider DJB Saša Radulović kaže da je rasprava lišena smisla jer izmene zakona ništa ne rešavaju, da su zapravo "velika marketinška priča vlasti da se sprečava prodaja zemlje strancima", te da je centralno pitanje korišćenje državnog zemljišta za koje kaže da ga država nudi velikim stranim investitorima. 

Sonja Pavlović iz poslaničkog kluba Samostalni poslanici takođe smatra da predložene izmene zakona ne bi trebalo da budu u proceuri, te da ako se građani "ne probude odmah, probudiće se kao vazali i to će biti bolno buđenje".

Opomene za tri poslanika DS-a i Dveri

U Skupštini se žustro polemisalo po Poslovniku, a potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković izrekao je po jednu opomenu poslaniku DS-a Radoslavu Milojičiću i šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću, dok je dve opomene izrekao poslaniku DS-a Goranu Ješiću.

Tokom polemike, Marinković je pozvao poslanike da se vrate razmatranju amandmana na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te na civilozovanu i argumentovanu raspravu, bez teških reči.

Milojičiću je opomena izrečena posle navoda da o ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću ima korektno mišljenje i da ga izdvaja iz "šizofrene naprednjačke bulumente", Obradoviću zbog dobacivanja tokom obraćanja predsednice parlamenta Maje Gojković, koja je govorila iz poslaničke klupe kao poslanica SNS-a, a Ješiću jer je predsedavajućeg "pozvao da se prizove pameti".

Gojkovićeva je u svom obraćanju pozvala predsedavajućeg da prekine "besmislenu raspravu, široku debatu o političkom životu u Srbiji u poslednjih deset godina" i da je usmeri na amandmane.

Istakla je da su predložene izmene zakona pokušaj da se ispravi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je usvojen još 2008. i pozvala poslanike da ne izmišljaju i da ne plaše građane da će se nešto deliti i prodavati strancima.

"SSP je donet 2008. Ako neko ne zna kome je to poslužilo da pobedi u kampanji, neka na Jutjubu pogleda izbornu kampanju Borisa Tadića i DS-a, čime su oni zasenili građane Srbije 2008. Pa baš zato nisu hteli da se briše član 1 SSP-a nego da loše pregovaraju, jer im je to trebalo za kampanju", kaže Gojkovićeva.

"Građani Srbije su bili željni nekih promena, da se približimo EU, pa su to glasali, kao imaćemo neki SSP ne znajući koje su sve to loše odredbe donete i Boris Tadić je pobedio na tome i na otvaranju 'Zare', verovali ili ne, jer su to bile dve okosnice u toj kampanji", rekla je Gojkovićeva.

Navela je da u parlamentu slušamo besmisleno držanje govora određenog broja poslanika koji traže brisanje člana 1.

"Šta tačno piše u tom članu, ako ih pitate, apsolutno nijedan ne bi znao šta piše. Svi su došli sa pričom – hajde da prodajemo maglu, a podneli smo amandman da se briše član", kaže Gojkovićeva.

Navela je i da je jedan šef poslaničke grupe došao u parlament da "seje strah kako će ovde neki loši stranci doći da pokupuju svu našu srpsku zemlju, da je spakuju u vreće i odnesu u svoje zemlje".

Boško Obradović, kao i još nekoliko poslanika opozicije, podneo je amandman kojim je zatražio brisanje člana 1, a na njegove tvrdnje da je donošenje izmena tog zakona naredio Brisel i da je vlast u Srbiji sluga Brisela, Gojkovićeva je rekla da SSP nije nešto što je potpisano pre nekoliko dana, te upitala kakva je to politička ideja ako se predlaže da se briše predloženi član.

"Prodavci magle, moje uvažene kolege koje je neko silom ubacio ovamo u parlament pre nepunih godinu dana, jer su bili negde oko cenzusa, pa su se onda određeni službenici različitih ambasada, naših velikih prijatelja, potrudili da prodavci magle uđu u parlament, zamajavaju građane i predlažu brisanje člana 1 zakona", kaže Gojkovićeva.

Navela je da se moglo čuti kako Boško Obradović u svom shvatanju pristojnosti predsedavajućem dobacuje "šta glumiš" i poručila da "ovo nije samoposluga ispred koje se pije pivo i dobacuje".

"Koja je to ideja, da ukinemo SSP? Danas, na ovoj sednici?", navela je Gojkovićeva.

Upitavši ko je pokupovao celu Vojvodinu, Gojkovićeva je rekla da Obradović sarađuje sa predsednikom DS-a Bojanom Pajtićem, koji je bio predsednik DS-a, te da su Dveri nastale uz pomoć DS-a i Pajtića, koji ih je napravio da bi oduzeli koji glas SNS-u.

Istakla je da su građani glasali za to da se ne izbriše član 1 Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te da SNS smatra da je jedan od spoljnopolitičkih priotriteta Srbije da postane članica EU.

"Za to nije glasao Zapad, nego su glasali građani Srbije. Hvala bogu, izbore imamo svakih godinu-dve i SNS svaki put kaže šta je naš spoljnopolitički prioritet i građani Srbije sve više glasaju. Vašu priču neće niko da sluša", poručila je Gojkovićeva i navela da je 56 odsto građana glasalo za Aleksandra Vučića i politiku SNS-a.

"Glasali su ljudi sa sela, iz gradova, ja, moja komšinica, svi su glasali za Vučića i politiku SNS-a i za to da se ne izbriše član 1 u zakonu, nego da se to popravi. Tadić je napravio katastrofu, rekao je građanima da je SSP, onaj kako je pregovaran u ono vreme 2008, nešto genijalno", kaže Gojkovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара