Brnabić: Makedonija ostaje uzdržana po pitanju ulaska Kosova u Unesko; Zaev: Kraj krize

Makedonija će biti uzdržana ukoliko dođe do glasanja o članstvu Kosova u Unesku, saopštila je premijerka Ana Brnabić, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom na marginama neformalnog skupa zemalja Zapadnog Balkana u Draču.

"Makedonija će ostati na istoj liniji, odnosno biće neutralna ako se bude glasalo za ulazak Kosova u Unesko", rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je, naime, objasnila da joj je makedonski kolega potvrdio ono što joj je obećao na samitu zapadnobalkanske šestorke u Trstu, u julu.

U razgovoru je, kaže, konstatovano da je Makedoniji veoma važno prijateljstvo sa Srbijom i da će to biti "jasan signal jačeg prijateljstva i jačih veza sa Srbijom, tako da očekujem da se to pitanje ne otvara". 

Brnabićeva je naglasila da Srbija ima razumevanje Makedonije da eventualno glasanje za članstvo Kosova u Unesku, kad god ono bilo, nije u interesu Srbije i dobrosusedskih odnosa.

Komentarišući današnje razgovore na tu temu sa Zaevom, Brnabićeva je rekla da "tu imamo, za sada, potpunu saglasnost da je eventualno glasanje, u bilo kom trenutku, Makedonije za članstvo Kosova u Unesku protiv interesa Srbije i da ne bi išlo u pravcu, odnosno ne bi dalo signal za dobru saradnju između Srbije i Makedonije".

Dodala je da misli da je to rečeno jasno i glasno i da je predsednik Vlade Makedonije tu poruku potpuno razumeo.

"Takođe, bilo je razgovora da li će Kosovo uopšte biti na agendi ove godine za članstvo u Unesku", rekla je Brnabićeva dodajući "da ne bi ulazila u spekulacije".

Premijerka je rekla da će Zoran Zaev posetiti Srbiju u novembru.

"Danas sam razgovrala sa Zaevom o događajima proteklih dana. Imamo dosta dobro razumevanje oko daljih koraka naše saradnje, ja sam ga pozvala i dogovorili smo se da poseti Srbiju u novembru", rekla je Brnabićeva.

Tada će se, rekla je premijerka, dogovoriti i o održavanju zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije.

Zaev: Kraj krize između Makedonije i Srbije

U međuvremenu makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je na nedavnu političko-diplomatsku krizu između Srbije i Makedonije stavljena tačka.

"Svakako da jeste. Istina razgovor sa predsedikom Aleksandrom Vučićem je bio dug, ali je debata o ovom pitanju završena u nekoliko rečenica", rekao je Zaev novinarima, nakon prve sesije neformalnog premijerskog skupa zapadnobalkanske šestorke.

Zaev je istakao da je perspektiva Srbije i Makedonije u napretku i saradnji u svim oblastima.

"Naši narodi su veoma bliski. Oni mogu da sarađuju i bez nas političara. Mi treba da budemo tu samo da im pomognemo, ako im pomoć zatreba", zaključio je Zaev.

Na pitanje novinara kakva je pozicija Makedonije po pitanju prijema Kosova u Unesko, Zaev je rekao da to pitanje neće biti otvoreno ove godine. 

"Ove godine nema aplikacije i o tom pitanju se neće diskutovati. Možda je to i dobro, pošto se nadam, da ćemo imati bolje uslove i okolnosti kada se o tome bude diskutovalo”, rekao je Zaev.

Ne zna, kaže, da li će to pitanje biti otvoreno i naredne godine.

Poručio je da je za region najvažnije da ide samo napred i da nijedna zemlja ne daje povode za narušavanje međususedskih odnosa.

Makedonija sa Srbijom, uverava, ima puno zajedničkih interesa - evropsku perspektivu, kao i unapređenje privrede, što bi omogučilo bolji život svim građanima.

Zaev je istakao da je sa srpskom premijerkom imao vrlo prijatan susret i da su se dogovorili da poseti Beograd najverovatnije u novembru. On je potvrdio da se sa njom dogovorio o održavanju sednice vlada dveju država, što bi trebalo da se dogodi do kraja godine. 

U albanskom letovalištu Drač održan je neformalni skup zapadnobalkanske šestorke, na kojem je učestvovala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво