Skupština o izmeni zakona o poljoprivrednom zemljištu

Poslanici na vanrednoj sednici raspravljali su o predloženim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim držvaljanima ograničiti kupovinu zemljišta. Sutra nastavak sednice.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je, obrazlažući izmene zakona pred poslanicima, rekao da se predloženim rešenjima stranim državljanima iz zemalja EU ograničava kupovina zemljišta, popravlja ono što je definisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, štiteći interese Srbije, srpskih poljoprivrednika i oranica.

Izmenama zakona, kaže Nedimović, pravimo novi prelazni period u okviru koga moraju da se ispune kumulativni uslovi kako bi uopšte došlo do bilo kakvog prometa privatne svojine sa strancima.

Ministar je rekao da će neko često reći da je SSP mogao biti promenjen.

"To je bukvalno zaluđivanje ljudi. To zahteva jednu veliku proceduru i ne bismo stigli da zaštitimo naše interese", rekao je Nedimović i naveo da će tu zaštitu upravo omogućiti predložene izmene zakona za koje kaže da su aposlutno u skladu sa Ustavom Srbije.

Istakao je da je predviđen rok od deset godina od usvajanja zakona u kome fizička lica koja su državljani EU moraju da imaju nastanjenje u Srbiji da bi uopšte mogli da kupe poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini, te da nisu tačne priče da će oni koji su po Zakonu o strancima već nekoliko godina u Srbiji moći pre isteka deset godina da kupe zemljište.

"Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini uopšte nije predmet rasprave", podvukao je ministar i precizirao da uslov da stranac deset godina živi u Srbiji počinje da važi od dana usvajanja zakona.

Stranac, kako je naveo, koji želi da kupi zemljište mora da ga i obrađuje najmanje tri godine i da ima aktivno registrovano poljoprivredno gazdinstvo u trajanju od deset godina.

Moraće, dodaje, i da ima svoj alat, mašine za obrađivanje zemljišta, a moći će da kupi do dva hektara.

Predmet kupovine, navodi ministar, ne mogu biti ni poljoprivredna zemljišta koja su u skladu sa posebnim zakonima i planskim aktima definisana kao građevinsko zemljište, kao ni zaštićeno prirodno dobro, ni parcele u blizini vojnih kompleksa.

Različite su reakcije poslanika opozicije na predložene dopune i izmene. Lider SRS-a Vojislav Šešelj rekao je da neće glasati za izmenu zakona, dok poslanik DS-a Goran Ješić ocenjuje da su predložene izmene i dopune besmislene. Srpsku zemlju ne treba prodavati, smatra poslanička grupa Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, čija je šefica Sanda Rašković Ivić izjavila da će amandmanom pokušati da eventualnu prodaju zemlje strancima vežu za ulazak Srbije u EU.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će glasati za predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić rekao je da poslanici te stranke podržavaju nova rešenja jer se, kako kaže, njima istovremeno postižu dve dobre stvari, rešenja su korisna za građane, a njima ispunjavamo međunarodnu obavezu koja proističe iz SSP.

Orlić je kao zabavnu okarakterisao argumentaciju poslanika koji, kako je rekao nisu za izmene zakona, jesu za evropske intergacije, ali ne i za to da ispunjavamo međunarodne obaveze.

On smatra da niko ne može da nađe nešto sporno u predloženim izmenama zakona, te poručuje da je primarni bio interes Srbije, a to je da se nastave evropske integracije, ali i da zaštitimo građane.

Vlast, kako je naveo, poštuje SSP i odgovorno se odnosi prema svojim obavezama, ali to ne znači da je sve bilo sjajno kada je reč o tome kako je SSP ispregovaran i potpisan.

Poslanica SPS Snežana Bogosavljević Bošković, nekadašnja ministarka poljoprivrede, rekla je da se predloženim rešenjima štite interesi Srbije, te da socijalisti podržavaju sve mere koje će doprineti da poljoprivredno zemljište ostane u vlasništvu srpskih domaćina.

Poslanik SVM Arpad Fremond izrazio je zadovoljstvo što vlada i ministar poljoprivrede drže svoju reč i vode brigu o obećanju iz ekspozea da će država Srbija sačuvati svoje prirodno bogatstvo.

Lider opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je predložena rešenja, ali i upitao zašto je vlada čekala do poslednjeg minuta da donosi ovaj zakon kada su štete već nastupile.

Martinović i Šešelj: Ko je bio za SSP, kofer para i izdajnici

Žučna rasprava se vodila o tome ko je sve 2008. glasao za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pa je tako šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović tvrdio da je među njima bio i lider radikala Vojislav Šešelj, koji je, kako je naveo, svojim poslanicima naložio da za taj dokument glasaju, ukoliko se prihvate njihovi amandmani u vezi s Kosovom.

Martinović je rekao da su ti amandmani tada prihvaćeni, ali da se Šešelj potom predomislio, jer je hteo da ispadne veći nacionalista od DSS-a i Vojislava Koštunice.

Martinović je čak preneo deo razgovora koji su u julu 2008. vodili Šešelj i Tomislav Nikolić, a u kojem je Šešelj rekao: "Da, hoćemo u EU ako nam garantuju ostanak Kosova u sastavu Srbije, odnosno ako se prihvate amandmani SRS-a", što je, dodao je Martinović, Vlada i učinila.

"Dogovor je bio da poslanici SRS-a, ako Vlada prihvati amandmane radikala, a ključan je bio Nikolićev amandman koji se odnosio na sve sporne odredbe u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom, glasaju za SSP", kazao je Martinović, koji je u to vreme, kao i Nikolić, bio u SRS-u.

Dodao je da nije tačno, kako tvrdi Šešelj, da amandmani SRS-a na SSP nisu prihvaćeni, te da je tada Nikolić našao kompromis sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem i prihvatio izmenjenu verziju.

"Nikolić je tada dobio i kofer para da to prihvati i zato je izgubio čast i obraz", rekao je Šešelj.

Šešelj je, mađutim, osporio navode Martinovića, tvrdeći da radikali nisu menjali politiku.

"Mogli smo da glasamo za SSP, ako bi EU garantovala ostanak Kosova u EU, ali to nismo hteli. Radikali su znali da EU to neće prihvatiti", rekao je Šešelj, uz opasku da bi nevoljno glasao za ulazak Srbije u EU i ako bi nam Unija danas garantovala da Kosovo ostaje u sastavu Srbije, ali i da je siguran da nam EU to neće dozvoliti", rekao je Šešelj.

Martinović je pročitao amandmane SRS-a koje je tadašnja vlast prihvatila, a Šešelj naveo da je Nikolić tada prekršio ovlašćenja koja mu je dao, pa je pregovarao sa Božidarom Đelićem, te prokomentarisao da bi Nikolić i Vučić i danas bili članovi SRS-a da su njihovi amandmani tada prihvaćeni.

Uz dobacivanje poslanice SRS-a Nataše Jovanović da laže, Martinović je rekao i da su amandmani SRS-a prihvaćeni na sednici parlamenta 5. septembra 2008. i pročitao deo razgovora Šešelja sa poslanicima SRS-a o tome kako je tada izgledao skupštinski dan.

Kako je rekao, Šešelju su preneli da su prihvaćeni amandmani SRS-a, lider radikala ih je pitao da li će i DSS glasati za SSP, a kada mu je rečeno da neće, on je promenio stav.

"Onda vi uplašeni kažete da će Koštunica vas i radikale da istisne sa nacionalističke pozicije", obratio se Martinović Šešelju, koji mu je uzvratio time da je njegova interpretacija neverovatna.

Da su radikalski amandmani tada prihvaćeni, našli bi se u zakonu kojim je potvrđen SSP, primetio je Šešelj.

"Niste vi bezuslovno za EU, vi ste za EU pod uslovom i pod tim uslovom je i SNS za EU. Niko vam ne daje pravo da nas etiketirate kao veleizdajnike. Mi hoćemo u EU sa KiM", poručio je Martinović lideru radikala.

Polemika je nastavljena i posle jednočasovne pauze.

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućene su Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, a taj zakon treba da spreči potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). 

Bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredaba SSP-a koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Predložene izmene zakona predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Poslanička grupa Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, čija je šefica Sanda Rašković Ivić, uložeće amandman, a lider SRS-a Vojislav Šešelj neće glasati za izmenu zakona.

Naime, da bi stranac mogao da kupi zemlju, mora da ima bar deset godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine, opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, ako su ispunjeni predviđeni zakonski uslovi.

Kako je predviđeno, odredbe predloženih izmena zakona se ne primenjuju u slučaju povraćaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima.

Republika Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Pravo preče kupovine odobrava Vlada na predlog Komisije.

Komisiju obrazuju zajednički ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija.

Ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija sporazumno propisuju uslove, rok, način i postupak prava preče kupovine.

Izmene i dopune zakona će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Druge zemlje su se izborile u pregovorima o pridruživanju za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u EU.

O izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu Skupština Srbije glasaće početkom sledeće nedelje. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара