Polemika o povlačenju srpskih diplomata iz Skoplja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su napadi Demokratske stranke i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića, povodom povlačenja osoblja srpske ambasade iz Skoplja, neodgovorni i pokazuju nerazumevanje državnih interesa i nacionalne bezbednosti.

Jeremić je na svom Tviter nalogu napisao da šta god se desilo u Skoplju, "povlačenje celokupnog osoblja ambasade je diplomatski diletantizam i šarlatanstvo, svojstveno banana-državama".

Demokratska stranka je kritikovala povlačenje na konsultacije zaposlenih u Ambasadi Srbije u Skoplju kao radikalan potez i od predsednika Aleksandra Vučića traže da saopšti pravi razlog za ovakvu odluku.

Lider Demokratske stranke na Tviteru je ostavio komentar sličan Jeremićevom: "Da li su pobegli iz MK zbog nedozovoljenih aktivnosti, da li je bezbednost dipl. ugrožena, da li je Unesko... šta god, to se tako ne radi." 

"Združeni napad Demokratske stranke i njihovog nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, govori o nerazumevanju državnih interesa i nacionalne bezbednosti", rekao je Dačić za Tanjug.

Kako je rekao, diplomatskim rečnikom, bez detalja, uz želju da zaštitimo naše interese, ali i da ne ugrozimo mir i stabilnost u regionu, saopšteno je da je nedvosmisleno utvrđeno izuzetno pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Srbiji u celini i našoj ambasadi u Skoplju.

"Posledice tog delovanja mogu naneti veliku štetu našim državnim interesima, uključujući i lažnu optužbu da od Srbije preti opasnost da izazove ozbiljne nemire u Makedoniji. Zato su napadi Demokratske stranke i Jeremića krajnje neodgovorni, naročito kada se zna da je rezultat njihove spoljne politike prema ovoj zemlji bilo priznanje Kosova od strane Makedonije", naveo je Dačić.

Reakcija na to bila je proterivanje njihovog ambasadora, umesto da je Srbija odgovorila recipročno, promenom odluke o imenu pod kojim smo priznali Makedoniju, smatra Dačić.

"Upravo to je diplomatski diletantizam", zaključio je šef srpske diplomatije.

Mihajlović: Kritike opozicije najbolji dokaz da se nešto ispravno radi 

Potpredsednica Vlade i funkcionerska Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavila je da je glavni interes Srbije stabilnosti regiona, kao preduslov za ekonomski razvoj, ali da Srbija neće dozvoliti da bilo ko i na bilo koji način ugrozi njenu bezbednost.

Komentarišući kritike opozicije, Mihajlovićeva je ocenila da ne postoji bolji dokaz da se nešto ispravno radi od toga da kritike stižu od Vuka Jeremića i Dragana Šutanovca.

"Njegova ocena da je Srbija 'banana država' i kritika odluke o povlačenju osoblja naše ambasade u Skoplju govore da je jedina politika Jeremića 'što je Srbiji gore, meni je bolje'", navela je Mihajlović u saopštenju.

Mihajlovićeva je ukazala i da je "u vreme vlasti režima DS i Vuka Jeremića Srbija bila posvađana sa čitavim regionom i najmoćnijim zemljama Evrope i sveta".

"Upravo u vreme Vuka Jeremića srpska diplomatija je izgubila svoj ugled zbog kojih i danas pokušavamo da popravimo odnose sa nama najbližim zemljama", navela je Mihajlovićeva i dodavala da Srbija ne želi da ugrozi odnose sa prijateljskim makedonskim narodom.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov smatra da "jadno deluju" istupi Dragana Šutanovca i Vuka Jeremića, koji ne propuštaju priliku da Srbiju na svakom mestu optuže i proglase krivom.

"Čak i kada pojma nemaju o čemu se radi i šta je u pitanju, kao danas, oni znaju da je Srbija kriva i odgovorna, i žure da je optuže, žigošu i ponize", naveo je Jovanov.

Kako kaže, Srbija će, na njihovu žalost, i zaštititi svoje interese, i graditi dobre odnose sa Makedonijom.

"Potpuno je jasno da tu politiku, koja podrazumeva i poštovanje drugog, ali i samopoštovanje, 'ova dva diletanta' nisu u stanju da razumeju", navodi se u saopštenju i dodaje da njihovi pokušaji da se "naprave pametni deluju komično, imajući u vidu da je za njihovo vreme Srbija bila samo ponižavana i gažena".Šef poslaniccke grupe Pokreta socijalista Đorđe Komlenski upitao je Dragana Šutanovca i Vuka Jeremića zašto su napali Srbiju, iako ne znaju razlog povlačenja naših diplomata iz Makedonije.

"Upravo zahvaljujući našoj mudroj i odgovornoj spoljnoj politici, Srbija predstavlja i jeste glavni faktor mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Vučić čuva i štiti Srbiju, a 'dosovci bi je odavno prodali, samo da su u prilici'", smatra Komlenski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво