AP, AFP i Rojters o razlozima povlačenja srpskih diplomata iz Skoplja

Zapadne agencije su izvestile o diplomatskoj krizi na liniji Skoplje–Beograd, te o povlačenju srpskih diplomata iz Makedonije, prenoseći izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je ta odluka doneta nakon prijema obaveštajnih podataka o "veoma ofanzivnom" delovanju protiv srpskih institucija.

Američka agencija Asošijejted pres prenosi da je celokupno osoblje Ambasade Srbije u Skoplju povučeno u Beograd na hitne konsultacije, uz opasku da "taj potez stvara dodatne tenzije u odnosima između dva balkanska suseda".

Ista agencija navodi i da je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da "ne zna koji su razlozi za takvu odluku", ali prenosi i navode makedonskih medija da je Srbija ovakav potez načinila nakon što je Makedonija nagovestila da će podržati još jedan pokušaj Kosova da stekne članstvo u Unesku.

AP podseća da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i da nastoji da blokira bilo kakav pokušaj Prištine da se pridruži međunarodnim institucijama.

Takođe podseća da su pre dve godine države članice Uneska tesnom većinom odbacile kandidaturu Prištine za članstvo u toj organizaciji što je, ocenjuje američka agencija, "bila pobeda za Srbiju i njenu saveznicu Rusiju, a udarac za misiju Kosova da stekne globalno priznanje kao država".

AP primećuje i da su odnosi između Srbije i Makedonije napeti otkako je makedonski premijer Zoran Zaev oformio koalicionu vladu sa albanskim strankama ovog proleća, skoro šest meseci posle parlamentarnih izbora.

Ocenjuje da Srbija i Rusija podržavaju konzervativnu stranku VMRO-DPMNE bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, i da se Rusija protivi planovima Zaeva o pridruživanju Makedonije NATO-u.

I britanska agencija Rojters prenela je danas da su makedonski mediji povezali odluku Srbije o povlačenju diplomata iz Skoplja na konsultacije, sa navodima da Makedonija namerava da se založi za članstvo Kosova u Unesku.

Rojters podseća da je Makedonija jedna od 114 zemalja, među kojima su i 23 zemlje članice EU, koje su priznale Kosovo, i napominje da članstvo Kosova u UN blokiraju saveznice Srbije – Rusija i Kina.

Ta agencija navodi da Albanci čine skoro trećinu makedonskog stanovništva i ukazuje da je održavanje dobrosusedskih odnosa ključni zahtev za zapadnobalkanske zemlje kako bi napredovale ka željenom članstvu u EU.

I agencija Frans pres prenosi danas da je Beograd iznenada povukao sve članove osoblja svoje ambasade u Makedoniji na konsultacije zbog "ofanzivnih obaveštajnih aktivnosti" protiv Srbije, citirajući reči predsednika Vučića.

"Novi makedonski levičarski premijer Zoran Zaev s vremena na vreme je bio u napetim odnosima sa srpskim rukovodstvom, ali se činilo da se sa Vučićem dobro sporazumeo na samitu u julu", navodi AFP.

Kao i AP i Rojters, francuska agencija prenosi navode makedonskih medija da je odluka Srbije povezana s podrškom koju Skoplje priprema za potencijalni novi pokušaj Kosova da uđe u Unesko.

Istovremeno podseća da kandidatura Kosova za članstvo u tom telu UN 2015. nije dobila dovoljno glasova država članica Uneska, ali i primećuje da Priština još nije podnela novu kandidaturu uoči generalne konferencije koja će biti održana za dva meseca.

AFP, takođe, napominje da se Beograd žestoko protivi pokušajima Kosova, čiju nezavisnost ne priznaje, da se pridruži međunarodnim organizacijama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво