Brnabić: Populaciona politika prioritet Vlade Srbije

Populaciona politika i bolja demografska budućnost Srbije su prioritet Vlade Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić nakon konstitutivne sednica Saveta za populacionu politiku.

"Možemo da razgovaramo o rastu BDP-a, dovodimo investitore, smanjujemo nezaposlenost, ali ako nemamo uspeh kao Savet za populacionu politiku - nemamo budućnost", rekla je Brnabićeva.

Jedan od tema na današnjoj sednici bila je izmene i dopune Strategije podsticanja rađanja, a formirana je ekspertska grupa koja ima rok od 90 dana da pripremi izmene i dopune Strategije.

Brnabićeva kaže da je Strategija dugoročna mera, ali da su predviđene i kratkoročne mere na osnovu istraživanja usklađenosti rada i roditeljstva, koje brže treba da daju prve rezultate.

Navodi da je važna puna implementacija postojećih zakona i da se mora raditi na popularizaciji zakonskih rešenja kojima se može uskladiti posao i roditeljstvo.

Kako kaže, prepoznate su i manjkavosti i u kom pravcu treba da se menjaju neka zakonska rešenja.

"Problem, koji mene brine je što kasne naknade za porodilje, zbog obimne administracije i to što se sva dokumentacija radi ručno. Ako pričamo o populacionoj politici, ne smemo da dozvolimo da kasne naknade za porodilje, posebno u trenutku kada imamo stabilan i dobar budžet", ističe Brnabićeva.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podnela je izveštaj o dosadašnjem radu i naglasila da je Stratigija podsticanja rađanja teorijski izvanredna, ali da nije primenjivana i da je neophodno da bude inovirana.

Preduzeti su prvi koraci sa lokalnim samoupravama da se popravi stanje populacione politike i opredeljeno je 130 miliona dinara bespovratne pomoći za projekte u 15 opština širom Srbije.

Đukić Dejanović kaže da su projekti najrazličitiji počev od nabavke 18 bicikala, za šta je novac tražila opština Šid kako bi asistenti mogli da odlaze u 18 okolnih sela i obilaze porodilje, pa do finansijske pomoći porodicama sa decom.

Radilo se i na tome da se obezbede ginekolozi za manje opštine u Srbiji, jer postojeća zakonska regulativa kaže da ginekologa mogu da imaju domovi zdravlja u lokalnim samoupravama koje imaju više od 20.000 stanovnika.

"Da nas ne bi svake godine bilo po 35 hiljada manje, što je naša realnost, sve žene koje su u mogućnosti da rađaju, trebalo bi da imaju - sa jednim detetom bi trebalo da bude 11 posto žena, sa dvoje 44 posto, sa troje 45 posto i 10 posto ima problem steriliteta", navodi Đukić Dejanović.

Predsednik opštine Šid Predrag Vuković kaže da su u Šidu populacionu politiku prepoznali kao jednu od ključnih tema i da na tome rade.

"Dobijena sredstva trošićemo kao podršku za vantelesnu oplodnju, projekte koji pomažu kupovinu udžbenika za decu, produženo vreme rada vrtića", kaže Vuković.

Pred kakvim je zadatkom Savet za populacionu politiku, pokazuje podatak da je prošlu godinu Srbija završila sa najmanje rođenih beba od kako se vodi evidencija - 64.734.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво