Brnabić: Populaciona politika prioritet Vlade Srbije

Populaciona politika i bolja demografska budućnost Srbije su prioritet Vlade Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić nakon konstitutivne sednica Saveta za populacionu politiku.

"Možemo da razgovaramo o rastu BDP-a, dovodimo investitore, smanjujemo nezaposlenost, ali ako nemamo uspeh kao Savet za populacionu politiku - nemamo budućnost", rekla je Brnabićeva.

Jedan od tema na današnjoj sednici bila je izmene i dopune Strategije podsticanja rađanja, a formirana je ekspertska grupa koja ima rok od 90 dana da pripremi izmene i dopune Strategije.

Brnabićeva kaže da je Strategija dugoročna mera, ali da su predviđene i kratkoročne mere na osnovu istraživanja usklađenosti rada i roditeljstva, koje brže treba da daju prve rezultate.

Navodi da je važna puna implementacija postojećih zakona i da se mora raditi na popularizaciji zakonskih rešenja kojima se može uskladiti posao i roditeljstvo.

Kako kaže, prepoznate su i manjkavosti i u kom pravcu treba da se menjaju neka zakonska rešenja.

"Problem, koji mene brine je što kasne naknade za porodilje, zbog obimne administracije i to što se sva dokumentacija radi ručno. Ako pričamo o populacionoj politici, ne smemo da dozvolimo da kasne naknade za porodilje, posebno u trenutku kada imamo stabilan i dobar budžet", ističe Brnabićeva.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podnela je izveštaj o dosadašnjem radu i naglasila da je Stratigija podsticanja rađanja teorijski izvanredna, ali da nije primenjivana i da je neophodno da bude inovirana.

Preduzeti su prvi koraci sa lokalnim samoupravama da se popravi stanje populacione politike i opredeljeno je 130 miliona dinara bespovratne pomoći za projekte u 15 opština širom Srbije.

Đukić Dejanović kaže da su projekti najrazličitiji počev od nabavke 18 bicikala, za šta je novac tražila opština Šid kako bi asistenti mogli da odlaze u 18 okolnih sela i obilaze porodilje, pa do finansijske pomoći porodicama sa decom.

Radilo se i na tome da se obezbede ginekolozi za manje opštine u Srbiji, jer postojeća zakonska regulativa kaže da ginekologa mogu da imaju domovi zdravlja u lokalnim samoupravama koje imaju više od 20.000 stanovnika.

"Da nas ne bi svake godine bilo po 35 hiljada manje, što je naša realnost, sve žene koje su u mogućnosti da rađaju, trebalo bi da imaju - sa jednim detetom bi trebalo da bude 11 posto žena, sa dvoje 44 posto, sa troje 45 posto i 10 posto ima problem steriliteta", navodi Đukić Dejanović.

Predsednik opštine Šid Predrag Vuković kaže da su u Šidu populacionu politiku prepoznali kao jednu od ključnih tema i da na tome rade.

"Dobijena sredstva trošićemo kao podršku za vantelesnu oplodnju, projekte koji pomažu kupovinu udžbenika za decu, produženo vreme rada vrtića", kaže Vuković.

Pred kakvim je zadatkom Savet za populacionu politiku, pokazuje podatak da je prošlu godinu Srbija završila sa najmanje rođenih beba od kako se vodi evidencija - 64.734.

broj komentara 30 pošalji komentar
(utorak, 22. avg 2017, 02:49)
Jovo [neregistrovani]

Eh blago nama

Ako se ovako nastavi, ne moramo da brinemo kome, necemo imati nista da im ostavimo ( mozda samo dugove).

(ponedeljak, 21. avg 2017, 23:37)
Jovo [neregistrovani]

Tako je

Gospodjice Brnabic,

Sve to sto pricate je apsolutno u redu, treba potsticati natalitet.Verujte, samo da nas narod zna sve o razmnozavanju.Vi se pobrinite prvo da prosecnoj srpskoj porodici obezbedite egzistenciju, odnosno plate bar 2000 eura, koliko je neophodno jednoj cetvoroclanoj porodici da bi u Srbiji iole normalno zivela.To je naravno veoma moguce samo ako vlast to hoce.Ako vas zanima kako, obratite mi se E- mailom, verujte mi da imam veoma efikasno resenje.U sadasnjoj situaciji u nasoj drzavi niko nece da pravi decu, odnosno socijalne slucajeve, jer ne moze da im obezbedi nikakav zivot.Samo da vam kazem jos nesto, mozda ne znate taj podatak, da srba u svetu ima skoro jos za jednu srbiju ( oko 5100 000).
Ja mislim da bi vredelo da vlast razmislja ozbiljno, ako zelimo da sacuvamo srpstvo i srpsku drzavu. 

(ponedeljak, 21. avg 2017, 21:50)
Janko [neregistrovani]

rad

Prioritet nego šta,jako je ozbiljna stvar ova teme i treba je krajnje ozbiljno shvatiti.Puna podrška za ovaj potez i nadam se da se neće stati samo na tome.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 21:31)
Glorija [neregistrovani]

Glorija

Verujem da ce Srbija jos malo imati odlican zivotni standard koji ce nasim mladima obezbediti dobru buducnost.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 20:54)
Garac [neregistrovani]

hm

Mislim da premijerka zna o čemu priča, ali bih voleo da se zaista zauzme za zaštitu prava žena posebno onih koje nemaju posao ili onih koje su zaposlene po ugovorima na određeno, da mogu koristiti sva prava koja im kao porodiljama sleduju.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 20:46)
anonymous [neregistrovani]

temelj

Borba za bolji životni standard i nova radna mesta, su izvanredna podloga za to.Mladi će ako imaju posao pre se opredeliti za stvaranje porodice.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 20:38)
Bogdan [neregistrovani]

Primer

Grad Loznica ima dobru populacionu politiku. Može da posluži za primer drugim gradovima.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 19:35)
anonymous [neregistrovani]

Sramota

Sve je to ok al pre porodilja tu su trudnice...zasto njima kasni?!?!....
Ne.verujem da ce ovaj post izaci al ce ga bar neko prokomentarisati. Ja sam trudnica kasni mi nadoknada a imam na spisku lekove koji su u stvari vitamini i ne daji se na recept i moram da ih pijem a.moram i razna pomagala da koristim da odrzavam trudnocu a ta pomagala nisu ni jeftina ni o trosku zdravstvenog i socijalnog. Zato nas je sve manje....

(ponedeljak, 21. avg 2017, 18:55)
Hedona [neregistrovani]

Siguran posao

Prvo оmogućiti ženama od 25-40 godina stabilan posao.Privremeno povremeno poslovi zamneiti rad na neodređeno i tako će zaista omogućiti potencijalnim ženama i rađanje.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 18:33)
Anika [neregistrovani]

Buducnost

Na deci svet ostaje. Budućnos naša u njihovim je rukama.