Brnabić o povlačenju diplomata: Nije reč o maloj stvari

Premijerka Ana Brnabić razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o povlačenju osoblja iz ambasade Srbije u Skoplju. Poručila je "da se ne radi o maloj stvari" i najavila saopštenje Ministarstva spoljnih poslova. U međuvremenu, makedonski MUP preduzima povećane mere obezbeđenja ambasade Srbije.

Mere za povećano obezbeđenje zgrade srpske Ambasade preduzete su u tom ministarstvu nakon što je dobijeno obaveštenje Ministarstva spoljnih poslova da je Beograd odlučio da diplomate povuče na hitne konsultacije.

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su sinoć na hitne konsultacije u Beograd.

Razlozi za povlačenje osoblja nisu poznati a makedonska agencija Makfaks je javila, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Beograd dobio informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, prenela je Beta.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je ranije da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavešteni da je kompletno osoblje pozvano na konsultacije u Beograd, preneli su sinoć makedonski mediji.

"Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mere za zaštitu bezbednosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju", navodi se u saopštenju.

Prema saznanjima TV Telma, srpska ambasada je, pozivajući se na Bečku konvenciju, tražila od makedonskih vlasti da povećaju bezbednost u celom objektu ambasade u Skoplju.

broj komentara 35 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. avg 2017, 19:12)
Jovan [neregistrovani]

posrnula Makedonija

Povlačenje diplomata nikada nije zbog sitnice. Sada u Makedoniji Albanci i strane obaveštajne službe rovare kako hoće. Pitanje je da li se Makedonija može spasiti, ali Srbija ne želi da propadne sa njom.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 18:04)
anonymous [neregistrovani]

---

Nije mala stvar. Makedonija treba dobro da razmisli, sta ce da uradi...

(ponedeljak, 21. avg 2017, 18:00)
Dunja [neregistrovani]

MK

Verovatno Makedoniju uslovljavaju, al treba pre svega voditi računa o svojim prijateljima.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 17:34)
sIMA [neregistrovani]

...

Ovo postaje ozbiljno.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 17:28)
Darija [neregistrovani]

Mere bezbednosti

Pravovremeno su preduzete mere bezbednosti!

(ponedeljak, 21. avg 2017, 17:22)
Kole [neregistrovani]

slucaj

Veoma ozbiljna situacija.

(ponedeljak, 21. avg 2017, 17:18)
vera [neregistrovani]

šta radi

Makedonija neka dobro razmisli šta radi i kuda to vodi. Od Srbije je uvek imala podršku kada je nailazila na bilo kakve prepreke i sporove!

(ponedeljak, 21. avg 2017, 17:14)
anonymous [neregistrovani]

iojh

Ovakve stvari se ne rade oko malih pitanja, ovo je bilo nešto mnogo ozbiljnije...

(ponedeljak, 21. avg 2017, 16:49)
Kiro [neregistrovani]

gere@mail.com

Razlikovati makedonsku državnu politiku I narod.Ali ovde se potvrđuje da je interes budućeg vlasnika 1/2 makedonije pobedio I da je makedonski narod to prihvatio I zabio nož u leđa srpskom narodu koji iz ovoga neka izvuče pouke kao I njegovo rukovodstvo.Diplomatija neka nastavi svoje ali teren.........

(ponedeljak, 21. avg 2017, 16:36)
Kosmet [neregistrovani]

O cemu se radi ?

O ljudi moji.Kazite nam o cemu se radi pa onda da komentarisemo i osudjujemo.