BNV obeležio 100 godina "sjeničke deklaracije"

Bošnjačko nacionalno veće Sulejmana Ugljanina obeležilo je u Novom Pazaru 100 godina "sjeničke deklaracije", kojom je traženo otcepljenje Sandžaka od Srbije. Ugljanin je zatražio pomoć međunarodne zajednice u rešavanju "trajnog statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka u Sandžaku".

"Sjenička deklaracija" nastala je 1917. godine tokom okupacije Srbije, kada su gradonačelnici i predsednici 12 sandžačkih opština usvojili dokument kojim se od Austrougarske tražilo da se Sandžak otcepi od Srbije i Crne Gore i pripoji Bosni i Hercegovini.

"Pozivam Evropsku uniju, Ujedinjene Nacije, OEBS da nađu način da omoguće bošnjačkom narodu, koji je autohton narod u Sandžaku, koji ima sve atribute naroda, ima svoju kulturu, jezik, veru i koji je bio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa bošnjacima u Bosni i Hercegovini da budemo što bi rekli taj neki 'jezičak na vagi' u tom mirnom rešenju jugoslovenske krize i Evropskog puta Srbije", rekao je Ugljanin. 

Skupu su prisustvovali reis-ul-ulema Rijaseta islamske zajednice u Srbiji Sead Nasufović, predstavnici lokalnih samouprava, kao i poslanici liste Muamera Zukorlića.

"Mi kao mali narod nacionalno svestan, politički zreo i dobro organizovan hoćemo da tražimo način kako da rešimo status Sandžaka i Bošnjaka", rekao je Ugljanin.

Od međunarodne zajednice očekuje da pomogne po pitanju "trajnog rešenja statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka kao naroda koji je autohton u Sandžaku, a momentalno čini brojčanu manjinu i u Srbiji i u Crnoj Gori", a to je zato što, kako je istakao Ugljanin, "etnički bio ubijan, proterivan, proganjan".

"Evropski mislimo, evropski živimo, evropski radimo i aktivno smo uključeni u sve evropske i evroatlanske integracije", kaže predsednik BNV i navodi da su Bošnjaci i u Crnoj Gori predvođeni Mirsadom Džudževićem dali puni doprinos evropskim i evroatlanskim integracijama te zemlje.

"Zato mi sa punim pravom i očekujemo da nam se pomogne i u Srbiji da se omogući da Bošnjaci dobiju svoja prava i svoje tlo pod nogama", rekao je Ugljanin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи