Trivan: Američke kompanije potencijalni investitori

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je za RTS da će do kraja godine jedna delegacija iz SAD doći u Srbiju kada će se razgovarati o konkretnim projektima za ulaganje.

Goran Trivan je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je tokom posete SAD sa potencijalnim investitorima razgovarao o zaštiti voda, upravljanju komunilnim otpadom.

Ministar za zaštitu životne sredine ukazuje da postoji tri razloga za ulaganje – moramo da uložimo oko 15 milijardi evra kroz različite projekte, Srbija je zemlja u razvoju i sigurnost ulaganja stopostotna jer je, kaže, država garant investicija.

"Investitorima će se to isplatiti a mi ćemo voditi računa o kvalitetu tehnologija. Najbolja svetska tehnologija će nam biti dostupna", istakao je Trivan.

Dodaje da do kraja godine jedna delegacija iz SAD treba da dođe u Srbiju kada će se, dodaje, razgovarati o konkretnim projektima.

"Pokazaćemo im zakonski milje u kom mogu da deluju, upoznati sa firmama i lokalnim samoupravam. Formiranje ministarstva već počinje da daje rezultate", napominje Trivan.

Ministar napominje da novac nije presudan za zaštitu životne sredine.

"Danas je mnogo lakše raditi oblasti zaštite životne sredine, ljudi to bolje razumeju. U svakom vrtiću se priča o životnoj sredini bez ikakvog nametanja", naveo je Trivan i dodao da životna sredina nema cenu.

Ministar zaštite životne sredine navodi da je prošlo vreme u kome su se zagađivači tolerisali.

Postoji poseban program kako će inspekcija nastupati u toj prilici, rekao je Trivan napominjući da to neće biti samo prinuda i strogo primenjivanje svih sankcija mogućih po zakonima, već će se puno okrenuti i obrazovanju svih subjekata koji će biti kontrolisani.

Pored obrazovanja i kažnjavanja, Trivan smatra da veliki uticaj na zaštitu životne sredine imaju i država, nevladin sektor, građani, mediji koji sve to snažno podržavaju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 19. avg 2017, 17:13)
anonymous [neregistrovani]

Nikada amerikancima ne bih dozvolila

pristup vodi: izvorima, jezerima, rekama i banjama. Bolje da ne pitate zasto.

(subota, 19. avg 2017, 15:56)
anonymous [neregistrovani]

Pljus.....

Svaka cast ministre, to sto je Vinca malo zagadjivala Beograd nista strasno. Pohvalno je sto ce Americka kompanija voditi racuna o bezbednosti vode, definitivno idemo velikim koracima u EU.

(subota, 19. avg 2017, 14:09)
Rade [neregistrovani]

ne samo jedni investitori

Da bi se dobila najbolja ponuda, najmanje se zaduzili, jer to mi narod treba da otplacujemo, potrebno je da se pojave I drugi investitori - kineski, ruski, indijski.

(subota, 19. avg 2017, 12:30)
anonymous [neregistrovani]

Da to je tacno ali

Vodama trebamo sami upravljati a ne strani investitori !!! Upamtite to da vam se nebi uvalio Nestle i druge kompanije koji tvoje bogastvo otimaju i izvoze a tebi ostane samo iscrpljen izvor gde je nekada voda tekla.Sve pocinje sa ulaganjem u dobre svrhe za narod za buducnost i kada ti se uvale onda vidi kakoces sa budusnoscu.Ulozimo sami u najvrednije stvari nasega zivota i zastitimo nase vode nasu prirodu !!!Zahvaljujem unapred.

(subota, 19. avg 2017, 12:17)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Prirodu I prirodna bogatstva treba shvatiti kao nesto sto cuvamo I prenosimo na buduca pokolenja. Pored projekata I tehno;ogije koja ce se uvesti iz inostranstva moramo da uvedemo predmete u vrticima I osnovnim skolama kako bi deca of malih nogu ucila da se otpad ne baca pored kante za djubre vec u kantu. Sta hocu da kazem -- portebno je da podignemo nasu drustvenu svest I ponasanje da se ophodimo prema prirodi I zagadjenju koje proizvodimo na jedan nacin koji iziskuje ta nova tehnologija. Zato svi moramo da krenemo of malih nogu.

(subota, 19. avg 2017, 11:22)
anonymous [neregistrovani]

zabrana plasticnih kesa

dobre ideje, evo jos jedna lako izvodljiva : zabrana plasticnih kesa! uvodenje tzv. bio kesa koji se rastvore za kratko vreme