Srpski državni vrh uputio saučešće Španiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je pismo saučešća španskom premijeru Marijanu Rahoju, povodom terorističkog napada u Barseloni. Telegrame saučešća Španiji uputili su i predsednica parlamenta Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Veoma me je pogodila vest o terorističkom napadu u Barseloni, u kojem su stradali nedužni ljudi, a veliki broj osoba je povređen. Najoštrije osuđujemo ovaj teroristički akt. Ovo je, na žalost, još jedna potvrda da je neophodno da se zajedničkim snagama borimo protiv terorizma, koji ne poštuje ljudski život i ugrožava bezbednost svih građana", navodi Brnabićeva.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća porodicama nastradalih i Vama, a povređenima želim brz oporavak", navodi se u pismu premijerke Brnabić, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je saučešće predsednicima Kongresa poslanika i Senata Španije Ani Pastor i Piu Garsiji Eskuderu.

Gojkovićeva je u telegramu saučešća ocenila da suočavanje s brutalnim terorističkim napadima jača svest o potrebi zajedničkog suprotstavljanja tom zlu, "koje ne zna za granice i ne bira žrtve".

"Molim Vas da primite izraze podrške i da prenesete iskreno saučešće porodicama žrtava, kao i želje za brz oporavak povređenima", navela je Maja Gojković. 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je povodom terorističkog napada u Barseloni telegram saučešća ministru spoljnih poslova Španije Alfonsu Dastisu u kome se ističe da svet mora ostati ujedinjen u borbi protiv terorizma.

"Ne smemo dozvoliti da oni koji ne biraju sredstva da ostvare svoje ciljeve ugroze sve vrednosti na kojima počiva današnja civilizacija i bolji svet kojem težimo. Srbija će, kao i do sada, uvek stajati u odbrani tih vrednosti i davati svoj maksimalni doprinos zajedničkoj borbi da se iskoreni ova pošast", navedeno je u telegramu.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je telegram saučešća Mariji Dolores de Kospedal Garsiji, ministarki odbrane Kraljevine Španije.

"Iskreno smo zaprepašćeni i ožalošćeni užasnim terorističkim napadom u Barseloni. Takvi i slični događaji ukazuju na neophodnost preduzimanja oštrijih mera i zajedničkog delovanja u borbi protiv terorizma.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije saosećaju sa rodbinom nastradalih, a Ministarstvo odbrane spremno je da, ukoliko zatreba, pruži pomoć", navodi se u telegramu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar