Kome idu u korist izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

Vlada Srbije dostavila je Skupštini predloge izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu na usvajanje po hitnom postupku. Njima se predviđa da državljani članica EU mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, ali pod strožim uslovima. Predložene izmene izazvale su polemiku u javnosti, jer se restrikcijom ne liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta, kao što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Kombajnom da požnju u vojvođanskoj ravnici mogli bi Holanđanin ili Nemac. To predviđaju predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po kojima je strancima dozvoljena kupovina zemlje, ali uz određene uslove.

"Moramo da poštujemo svoje međunarodne obaveze, našli smo meru sa ovim desetogodišnjim nastanjenjem, eventualno stranca sa maksimalnom kupovinom do dva hektara, ja mislim da smo našli meru da zaštitimo srpske interese", ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. 

Osim toga, uslov za strance je da imaju registrovano gazdinstvo, opremu i mehanizaciju, ali i da tri godine obrađuju zemlju. Prilagođavanje SSP-a je moguće, ali uz prethodno konsultovanje s Evropskom komisijom.  

"Ovaj zakon je morao da bude poslat Evropskoj komisiji, a ja, po papirima koje sam skinuo sa sajta Vlade, vidim da o zakonu nije bilo konsultacija sa Evropskom komisijom, a moralo je pre toga. Kakve implikacije mogu da budu, pa možemo da budemo označeni kao strana koja krši SSP, što nije nikako dobra situacija", kaže Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

U tom slučaju, Srbiji bi i pre otvaranja bilo zatvoreno poglavlje četiri Sporazuma o slobodnom protoku kapitala. U resornom ministarstvu tvrde da nema bojazni za tako nešto.

"Apsolutno je usaglašeno sve sa najvišim standardima koji postoje u Evropskoj uniji i ne vidim uopšte bilo kakav razlog za brigu, osim ako neko ne želi da traži razlog da nešto ne uspe", objašnjava ministar Nedimović. 

Između ostalog, Srbija je na određen način otvorila svoje tržište i ne bi trebalo da snosi sankcije, smatra urednik Agrobiznis magazina. Ističe da je strancima već dozvoljena prodaja, ali isključivo kao pravnim licima.

"Pravna lica su imala mogućnost da kupe poljoprivredno zemljište ili ste kupovinom nekog pravnog lica postajali praktično vlasnik određenog poljoprivrednog zemljišta, znači ako ste kupili zadrugu, zadruga koja je imala zemljište u svom vlasništvu praktično je postala vlasništvo onoga čija je praktično firma", kaže glavni i odgovorni urednik Agrobiznis magazina Goran Đaković.

Nacrt zakona je prošao Vladu 4. avgusta, a zatim je po hitnoj proceduri upućen u parlament na razmatranje. Očekuje se da će biti usvojen 1. septembra, kada i treba da počne primena odredaba SSP-a koje predviđaju liberalizaciju tržišta poljoprivrednog zemljišta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара