Žestoka rasprava o Kosovu pred Savetom bezbednosti UN

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku žestoko su raspravljali pred ambasadorima Saveta bezbednosti UN. Dačić je rekao da je zabrinut zbog zajedničkog stava SAD, Francuske, Britanije i Prištine oko ukidanja Unmika. Rusija protiv promene mandata ili veličine misije UN na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku oštro su raspravljali o stanju na Kosovu pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti UN, pošto su SAD, Francuska i Velika Britanija podržale zahtev Prištine da se postepeno ukine misija svetske organizacije na Kosovu.

Dačić je, u dodatnoj raspravi po okončanju rasprave u Savetu bezbednosti, rekao da ga brine što su SAD, Francuska i Britanija uskladile stavove sa Prištinom oko ukidanja Unmika.

"Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom balkanskom rutom? Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato ne vređajte Srbiju", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao da "Srbija i dan-danas vraća i plaća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije".

"Kako je to moguće. U tom slučaju – Kosovo je Srbija, a ovde Kosovo nije Srbija", rekao je Dačić.

Žestoka rasprava usledila je pošto je Čitaku od ambasadora članica Saveta bezbednosti zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na Unmik može "bolje potrošiti".

Njen zahtev podržali su predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske i Švedske, što je izazvalo budrne reakcije Dačića i ruskog ambasadora pri UN Vasilija Nebenzje.

"Nema osnova da se smanjuje broj izveštaja Unmika pred Savetom bezbednosti, ni razloga da se smanjuje broj ili mandat misije UN na Kosovu. Podsećam da je Rezolucija 1244 još uvek važeća", rekao je Nebenzja, dodajući da članice Saveta bezbednosti "ne treba da stvaraju virtuelnu stvarnost kako bi opravdale svoje stavove prema Kosovu".

Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison zatražila je i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija UN na Kosovu, kao i da se izveštaji u Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci.

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je da rastući budžet Unmika ne odgovara stanju na terenu, kao i da nema potrebe za tromesečnim "žučnim raspravama" predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu.

Dačić je, takođe, upozorio de nema napretka kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština i pravosuđu, upozoravajući da je sporazum o ZSO potpisan pre četiri godine.

"Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje... Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom", rekao je Dačić.

Čitaku je uzvratila rekavši da Beograd "opstruiše" seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu.

Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti UN: 

18.55 – Nezavisnost Kosova nije proizvod secesionističkog pokreta, već konsensualnog raspada bivše Jugoslavije, rekla je Čitaku, odgovarajući na Dačićeve primedbe. Kosovo ima probleme, ali probleme kakve mi imamo imaju i ostale balkanske države, rekla je Čitaku. 

18.52 – Srbija i dan-danas vraća i plaća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije, rekao je Dačić. "Kako je to moguće. U tom slučaju – Kosovo je Srbija, a ovde Kosovo nije Srbija", istakao je Dačić. "Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato ne vređajte Srbiju", rekao je Dačić.

18.48 – Dačić je, u dodatnoj raspravi, rekao da ga brine što su SAD, Francuska i Britanija, uskladile stavove sa Prištinom oko ukidanja Unmika. "O kakvom partnerstvu razgovarate?", upitao je Dačić. "Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom balkanskom rutom?", rekao je Dačić.

18.42 – Nema osnova da se smanjuje broj izveštaja Unmika pred Savetom bezbednosti, ni razloga da se smanjuje broj ili mandat misije UN na Kosovu. Podsećam da je Rezolucija 1244 još uvek važeća, rekao je Nebenzja, dodajući da članice Saveta bezbednosti "ne treba da stvaraju virtuelnu stvarnost kako bi opravdale svoje stavove prema Kosovu".

18.35 – Ruski ambasador je upozorio na opasnost od radikalnih islamista i osudio rečnik kojim je, nedavno, NATO upozorio vlasti u Prištini na navodne ruske aktivnosti na Kosovu. Nebenzja je takođe upozorio na moguće posledice takve politike, posebno u Makedoniji i u Crnoj Gori. "Rusija se nije mešala, već je Rusija optuživana da se meša", rekao je ruski ambasador.

18.31 – Političari u Prištini se osećaju zaštićeno i ne ispunjavaju dogovore iz Brisela, rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. U svetlu napada na kosovske Srbe i ostale nealbance, tražimo garancije za njihovu bezbednost.

18.21 – Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft podržao zahtev SAD i Prištine da se misija UN na Kosovu postepeno privodi kraju, navodeći da rastući budžet Unmika ne odgovara stanju na terenu. Takođe, Rajkroft je rekao da nema potrebe za tromesečnim "žučnim raspravama" predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu. Smanjenje angažmana UN na Kosovu podržali su i predstavnici Francuske i Japana. 

18.00 – Drugi čovek kineske misije pri UN Vu Haitao usprotivio se inicijativi da se smanji ili ukine misija svetske organizacije na Kosovu, naglašavajući značaj Unmika. 

17.20 – Sjedinjene Američke Države zatražile da Kosovo što pre formira novu vladu, ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom i napravi korake ka izgradnji multietničkog društva, rekla je zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison. Ona je zatražila i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija UN na Kosovu, kao i da se izveštaji Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci.

17.20 – "OVK nije teroristička armija već najuspešnija oslobodilačka vojska u istoriji", rekla je Vljora Čitaku.

17.13 – Čitaku je optužila Beograd da "opstruiše" seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu. 

17.02 – Predstavnica Kosova Vljora Čitaku zatražila je okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na Unmik može "bolje potrošiti". Umesto smanjenja, vidimo da budžet Unmika raste. 

17.00 – Želimo da pronađemo trajno rešenje za kosovski problem. Obostrano prihvatljivo rešenje mora da uzme u obzir prava i interese i Srba i Albanaca, rekao je Dačić. 

16.50 – Na Kosovo se vratilo 1,9 odsto proteranih Srba, rekao je Dačić i od generalnog sekretara UN i šefa Unmika zatražio da se podatke o izbeglim i proteranim Srbima vrate u izveštaje o Kosovu. Dačić je naveo da danas u Prištini živi 100 puta manje nego pre 30 godina.

16.37 – Dačić je upozorio na "ogromnu političku nestabilnost" na Kosovu. Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao i da pravosuđe na Kosovu "nije u stanju ili ne želi" da procesuira počinioce zločina nad Srbima. Naveo je odluke kosovskih sudova da oslobode Samija Ljuštakua i Ljirima Jakupija, poznatog i pod nadimkom "komandant Naci", obustavljanje istrage o ubistvu Srba u Starom Gracku, kao i nepronalaženje počinilaca ubistva srpskih dečaka kraj reke Bistrice.

16.31 – Nema napretka o formiranju Zajednice srpskih opština i pravosuđu, rekao je Dačić, upozoravajući da je sporazum o ZSO potpisan pre četiri godine. "Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje... Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom", rekao je Dačić. 

16.24 – Ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN obraća se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je istakao značaj redovnog tromesečnog izveštavanja Saveta bezbednosti o stanju na Kosovu. Dačić je kritikovao izveštaj Unmika navodeći da je izostao deo koji se odnosi na pritiske na kosovske Srbe tokom izbornog procesa.

16.15 – Tanin je poručio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi što pre, ističući da "postizanje fer, teških i često bolnih kompromisa iziskuje snažno liderstvo sa svih strana". 

16.07 – Redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN predstavlja šef Unmika Zahir Tanin, koji se u rad sednice uključio putem video-linka i pozdravio inicijativu predsednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

16.00 – Očekuje se početak sednice Saveta bezbednosti UN kojoj predsedava Egipat. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво